sobota, 6 grudnia 2014

Owsianka piernikowa z piekarnika

Owsianka piernikowa z piekarnika

Owsianka z przyprawą do piernika
Owsianka piernikowa z piekarnika

Pieczona owsianka zyskuje coraz więcej miłośników. I bardzo dobrze, w końcu jest nie tylko smaczna, ale i banalna w przygotowaniu. By ją zrobić, nie potrzebujcie wymyślnego sprzętu. Wystarczy trzepaczka (w ostateczności łyżka lub widelec), miska i naczynie do zapiekania. Mieszacie kilka składników, przekładacie do formy, wkładacie do piekarnika i na pół godziny możecie oddać się błogiemu lenistwu. Owsianka w takiej postaci posmakuje nawet największym niejadkom.

Połówek stwierdził, że to najlepsza owsianka, jaką do tej pory zrobiłam. Nie brałabym jego słów aż tak dosłownie, mówi to za każdym razem, gdy przygotuję pieczoną owsiankę w jakimś nowym połączeniu. Nie zmienia to jednak tego, że jest absolutnie przepyszna. W trakcie pieczenia z piekarnika wydobywa się cudowny zapach cynamonu i innych korzennych przypraw. Jak widzicie, w grudniu nawet owsianka ma smak nadchodzących świąt. 

Świąteczna owsianka

PIECZONA OWSIANKA PIERNIKOWA
Śniadanie Mistrzów #248

Składniki:
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanej żurawiny (ewentualnie rodzynek)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
Przygotowanie:

W misce umieszczamy płatki, jajko, jogurt, miód, przyprawę do piernika. Mieszamy przy pomocy trzepaczki do połączenia. Wsypujemy bakalie, skórkę z pomarańczy, mieszamy. Masę przekładamy do dwóch mniejszych foremek lub jednej foremki średniej wielkości (u mnie okrągła o średnicy około 18 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

*owsiankę możecie wzbogacić o dodatek innych ulubionych bakalii, np. kandyzowaną skórkę pomarańczową, daktyle.

Pieczona owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa
Owsianka piernikowa z piekarnika

Czas przygotowania: 35 minut.

25 komentarzy :

  1. Z korzennymi aromatami, mmm.... musi smakować bosssko:
    pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. już się nie mogę doczekać, aż wypróbuję ten przepis :) Myślę, że to będzie super sposób na drugie śniadanie w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka owsianka jak ciacho! pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, takiej wersji jeszcze nie próbowałam! Wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapisuję do wypróbowania :) Świetne przepisy i cudne zdjęcia tutaj masz ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W grudniu wszystko ma zapach Świąt:) .... piękny zapach Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze mam z tym problem. Płatki błyskawiczne/ górskie/ ...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe płatki, nie te błyskawiczne.

      Usuń
    2. A ja zrobiłam z przymusu na błyskawicznych i wyszło bardzo dobre :-) pozdrawiam

      Usuń
  8. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, pobiegłam do kuchni i upiekłam :) Najlepsze płatki owsiane jakie w życiu jadłam, do mojej owsianki dodałam pokrojone w kostkę jabłko. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, myślę, że ta owsianka stałaby się także moja ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią bym się skusiła, no wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dziwię się połówkowi, że tak Cię wychwala, skoro takie dobroci mu szykujesz. nie ma pyszniejszej wersji owsianki niż ta pieczona. Taka korzenna musi smakować jak nadchodzące święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wręcz kocham owsiankę, jadłam różne ale w takiej 'świątecznej' wersji jeszcze nie, czas to zmienić!:)
    co do płatków owsianych to u mnie właśnie granola w piekarniku, pachnie pięknie:)

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  13. Cześć, w jakiej postaci ma być żurawina? Świeże owoce czy suszone? Czy w przypadku braku owoców można dodać łyżkę ulubionej, gęstej konfitury z całymi owocami? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, żurawina w postaci suszonej. Oczywiście jeśli masz tylko ochotę możesz dodać ulubioną konfiturę ze świeżych owoców :)

      Usuń
  14. Hej. Czy ona nie jest trochę sucha? Lubię bardziej wilgotne owsianki (sernikowa z jagodami to prawdziwy odlot) i zastanawiam się, czy pół na pół płatki z jogurtem się nie wysuszą. Robiłam pijaną owsiankę tropikalną (http://karolaskitchen.blogspot.com/2014/02/pijana-owsianka.html wypróbuj koniecznie!) i ona jest właśnie taka mokra, a ta wydaje mi się, że będzie sucha. Mam rację? Jeśli tak, to czy można temu zaradzić? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola, jeśli wolisz mokre owsianki to po prostu zwiększ ilość jogurtu. Im rzadsza masa przed włożeniem do piekarnika, tym bardziej mokra będzie owsianka. Ja zazwyczaj robię je zwarte owsianki do pokrojenia jak ciasto (te najlepiej sprawdzają się do bento). Ale nie powiedziałabym, że są suche.

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź. Twoją sernikową z jagodami robiłam już chyba ze wszystkimi możliwymi owocami - dziś z truskawkami. :) Działa ze wszystkim! :D Jestem fanką! A tą zrobię też niedługo. Tak jak mówisz - trochę więcej jogurtu. Jeszcze raz dzięki - pozdrawiam! :)

      Usuń
  15. W ogóle to jestem zauroczona tym naczynkiem do zapiekania! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A naczynko do forma do apple pie kupiona kiedyś w Tk Maxx.

      Usuń
  16. A jak sprawa ma się z płatkami jaglanymi próbował ktoś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku płatków jaglanych należy dodać więcej płynu, około 1/4-1/3 szklanki mleka.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.