sobota, 20 grudnia 2014

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe
Ostatnio to ulubione naleśniki Połówka. Chyba najbardziej delikatne i puszyste, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Ich przygotowanie zajmuje odrobinę więcej czasu, aniżeli w przypadku klasycznych cienkich naleśników, ale uwierzcie mi na słowo: naprawdę warto! 

Od razu uprzedzam, że do ich przygotowania będzie Wam potrzebna dobra patelnia do naleśników, do której nic nie przywiera. Naleśniki są bardzo delikatne i wymagają odrobiny wprawy przy odwracaniu ich na drugą stronę. Jestem jednak przekonana, że poradzicie sobie z tym bez problemu. 

Naleśniki biszkoptowe będą wyglądać po usmażeniu tak, jak na zdjęciu powyżej. Nieszczęsny naleśnik, który uczestniczył w dalszej części sesji, to pierwszy usmażony, a jak mówi moja Teściowa, ten pierwszy albo wychodzi brzydki, albo ląduje w koszu. Niezbyt urodziwemu placuszkowi postanowiłam dać szansę i pokazać go szerszej publice. Bo co z tego, że nie jest idealny, skoro w smaku równie pyszny.

Puszyste naleśniki

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
Śniadanie Mistrzów #250

Składniki (na około 4 sztuki):
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze naleśniki)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. Dodajemy mleko i przesianą mąkę, mieszamy do połączenia. Kolejno stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połączą. Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta przy pomocy chochelki i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, należy ostrożnie przewracać je na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.

Naleśniki biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub konfiturą, farszem z białego sera i sezonowych owoców, sosem, bitą śmietaną.

UWAGI:

- do smażenia należy użyć dobrej patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem
- dno patelni smarujemy olejem przy pomocy pędzelka
- naleśniki ostrożnie odwracamy łopatką na drugą stronę, są bowiem bardzo delikatne

Ciasto na naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe przepis
Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki dla dzieci
Naleśniki biszkoptowe

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy :

  1. wyglądają naprawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być niezwykle delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama nie ubijała białek a dodawała sodę oczyszczoną (plus czasami wodę gazowaną), efekty bynajmniej wizualny był zbliżony do tego na foto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja właśnie ten pierwszy najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne :-) Przepis znalazłam w poniedziałek, a robiłam je już dwa razy. Tata Paweł i Synek Kazik zajadają się nimi na wyścigi :-) PS. Nie doszłam jeszcze tylko do wprawy w smażeniu, nie wiem czy raczej w wysokiej czy niskiej temperaturze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki i placuszki zawsze najlepiej smażyć na malutkim ogniu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.