wtorek, 2 grudnia 2014

Mini tarty z bezą i jabłkami

Mini tarty z bezą i jabłkami

Tarty z jabłkami
Mini tarty z bezą i jabłkami

Zapewne część z Was zaczęła już wypiekanie świątecznych pierniczków. Pozwólcie im jednak poleżakować w puszkach do Wigilii, a sami rozsmakujcie się jeszcze przez chwilkę w jesiennych wypiekach.

Jabłka, choć dostępne przez cały rok, najlepiej smakują właśnie teraz. Możemy wybierać spośród kilkudziesięciu odmian - słodkich, kwaśnych, miękkich i twardszych. Ja najczęściej jabłka kupuję na pobliskim bazarku, gdzie sprzedające tam Panie zawsze potrafią doradzić mi, jaką odmianę najlepiej wybrać do danego wypieku. Sama zazwyczaj sięgam po antonówki lub szarą renetę.

Zapach i smak jabłkowego musu z dodatkiem cynamonu zawsze przywodzi mi na myśl długie jesienne wieczory. Po powrocie do domu nic tak dobrze nie nastraja, jak dobra herbata w ulubionym kubku i pyszne ciasto.

Tarta z bezą i jabłkiem

MINI TARTY Z BEZĄ I JABŁKAMI

Składniki (na około 8-9 sztuk):
  • ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, szczypta soli, 4 łyżki cukru pudru, 1 duże jajko, odrobina zimnej wody lub mleka (opcjonalnie)
  • farsz: 4 duże jabłka, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, sok z połowy cytryny 
  • beza: 3 białka z dużych jajek, 120 g drobnego cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowujemy ciasto kruche: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy masło, siekamy je nożem razem z mąką. Wbijamy jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy do niego odrobinę zimnej wody lub mleka. Ciasto zawijamy w folię, odkładamy do lodówki na pół godziny. 

Przygotowujemy farsz: jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, kropimy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut do powstania gęstego musu. 

Przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy staną się gęste dodajemy stopniowo drobny cukier a na koniec budyń w proszku (jeśli używamy). 

Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremki smarujemy masłem, lekko wysypujemy mąką i wylepiamy je ciastem. Tartaletki obciążamy (ja układam na nich kawałki foli aluminiowej wysypane suchą fasolą). Pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię z fasolą i dopiekamy kolejne 5 minut. Foremki wyjmujemy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy). Do każdej nakładamy mus jabłkowy a na nim wykładamy bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut do preferowanego zrumienienia bezy. Studzimy na metalowej kratce. Wyjmujemy z foremek po całkowitym ostudzeniu. Ja niestety się zagapiłam i piekłam tarty dłużej, przez co beza troszkę za bardzo się przyrumieniła. Na szczęście nie wpłynęło to na smak ciasta.

Krucha tarta z jabłkami i bezą
Mini tarty z bezą i jabłkami

Czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy :

  1. Śliczne tarty. :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite zdjecia! Porywam jedna tarte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezuśku jak to przepysznie wygląda!!!
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ śliczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przypis, chyba go wypróbuję, bo Twoje tarty wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak kubek goracej herbaty i pyszny kawałek ciasta - jak to cudownie rozgrzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i pyszne! Ja ostatnio robiłam z gruszkami i małymi bezikami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozkoszne są te mini tarty:) może pokuszę się o ich przygotowanie, ale zawsze mam problem z wykonaniem danego wypieku w dniu podania. Czy jeśli przygotuję je dzień wcześniej czy nic im nie ujmie uroku? Martwię się o kondycje bezików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj kruchych jabłek i dobrze odparuj mus, aby od niego beza nie zrobiła się mokra. Tarty trzymaj poza lodówką (np. w plastikowym pojemniku na ciasto). Tarty ze zdjęcia były pieczone wieczorem i fotografowane (i jedzone) kolejnego dnia.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.