niedziela, 21 grudnia 2014

Klops drobiowy z chorizo

Klops drobiowy z chorizo


Pieczeń drobiowa
Klops drobiowy z chorizo

Klops w hiszpańskim stylu na polskim stole? Czemu by nie! Mam tym razem dla Was rewelacyjny przepis na pieczeń drobiową, której smak przywodzi na myśl kuchnię Półwyspu Iberyjskiego. Skrywa on w środku kawałki warzyw z nutką Sherry i aromatyczne chorizo. Wyrazistości nadaje mu dodatek wędzonej papryki. Ja użyłam słodkiej odmiany, ale i ostra wędzona świetnie się tutaj sprawdzi.

Bazą do przygotowania tego klopsa jest mięso z indyka. Przed pieczeniem smaruje się go dodatkowo mieszanką płynnego miodu i ketchupu. Wyjątkowo użyłam kupnego ketchupu, ponieważ moje domowe zapasy już dawno zostały zjedzone. Taka miodowo-pomidorowa glazura na mięsie to naprawdę świetny pomysł i z pewnością wykorzystam go także przy okazji innych mięsnych wypieków.

Pieczeń z chorizo możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Z powodzeniem może stać się ona elementem świątecznego stołu. Na pewno będzie miłą odmianą od tradycyjnych pasztetów i pieczonych mięs. Przepis znalazłam na blogu Małgosi, a pochodzi on z magazynu "Apetyt".

Świąteczna pieczeń z mięsa mielonego

KLOPS DROBIOWY Z CHORIZO

Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 szklanki posiekanych w kosteczkę warzyw (u mnie papryka, seler naciowy i marchewka, dobrze sprawdzą się także pieczarki, por)
  • 150 ml sherry
  • 100 g chorizo, posiekane w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • 80 g drobno startego żółtego sera (pominęłam)*
  • 1 bułka + mleko do namoczenia
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • do posmarowania: 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka pikantnego ketchupu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy posiekane warzywa, smażymy dalej, aż będą al dente. Wlewamy sherry, zwiększamy płomień pod patelnią i odparowujemy płyn. Studzimy. 

Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy warzywa z patelni, chorizo, jajka, ser (jeśli używamy), sos Worcestershire, wędzoną paprykę, oregano, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku (pamiętajcie, by nie przesadzić z ilością dodanej soli, sos Worcestershire jest już słony). Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do masy mięsnej. Całość wyrabiamy dłonią. Jeśli masa okaże się być zbyt luźna, możecie dosypać niewielką ilość bułki tartej.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy mięsnej formujemy na niej jeden duży lub dwa mniejsze klopsy (ja podzieliłam mięso na pół). Miód mieszamy z ketchupem, smarujemy mięso. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę. Pieczeń kroimy w plastry i podajemy na ciepło (jeśli chcecie podać pieczeń na ciepło, odczekajcie 10-15 minut, zanim ją pokroicie) lub na zimno. Jeśli klops ma być podawany na zimno, najlepiej kroić go, gdy odstoi kilka godzin w lodówce. 


Klops z indyka
Klops drobiowy z chorizo

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

6 komentarzy :

  1. Ten klops wyglada apetycznie. Niestety nie mam sherry pod reka. Czym moge ja zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  2. Klops z dodatkiem chorizo to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda .... pyszny zarówno na ciepło, jak i na kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinno, czy chcąc podać taką pieczeń w niedzielę, mogłabym upiec ją z wyprzedzeniem w piątkowy wieczór? Ile takie mięso trzyma świeżość i czy przez tą jedną dobę w lodówce nic niepożądanego się z nim nie stanie? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, nic się z nim nie stanie i będzie ok na niedzielę. Taka pieczeń spokojnie może leżeć w lodówce przez kilka dni. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.