poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kapusta kiszona z grochem

Kapusta kiszona z grochem

Świąteczna kapusta
Kapusta kiszona z grochem
Na świątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. Przynajmniej w moim domu. To moja ulubiona potrawa wigilijna, zaraz po kapuście z grzybami. 

W moich stronach kapusta z grochem to dość popularne danie (woj. łódzkie). Robię ją zarówno na bazie białej kapusty, jak i z kiszonej, i szczerze mówiąc ciężko mi stwierdzić, którą wersję lubię bardziej. Każda smakuje inaczej, jednak obie są przepyszne. Moja Mama do takiej kapusty często dorzuca odrobinę kminku. Mnie z nim jednak ostatnio nie po drodze, o wiele bardziej odpowiada mi dodatek roztartego majeranku (ewentualnie zielonej czubricy). 

Mam jednak pewne "zboczenie", jeśli chodzi o taką kapustę. Groch w żadnym wypadku nie może być rozgotowany, a już tym bardziej potraktowany tłuczkiem do ziemniaków. Odkąd mam stałe zęby (czyli od dobrych kilkudziesięciu lat) bardzo lubię ich używać a papkowate jedzenie mnie po prostu nie kręci. Ale ile podniebień, tyle smaków. Częstujcie się przepisem na kapustę z grochem. 

Kapusta kiszona z grochem przepis

KAPUSTA KISZONA Z GROCHEM

Składniki:
  • 400 g grochu (łuskany w połówkach)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku, cukier do smaku
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżka mąki pszennej*(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
Jak zrobić kapustę z grochem?

Groch zalewamy ciepłą wodą, gotujemy przez kilkadziesiąt minut, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy do niego sól. Uważamy, aby go nie rozgotować. 

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna, możecie ją przepłukać), siekamy nożem w mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w garnku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę na 3/4 wysokości kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Zajmuje to średnio 40-60 minut. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty, aż ładnie się zrumieni. Wsypujemy mąkę i przesmażamy ją przez około 2 minuty (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu). Z garnka odlewamy chochelkę płynu i wlewamy na patelnię. Zawartość patelni dodajemy do kapusty i mieszamy. Następnie dokładamy odcedzony groch. Całość doprawiamy roztartym w palcach majerankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Kapustę kiszoną z grochem podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub zajadamy na ciepło z dodatkiem pajdy chleba. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, jest bowiem smaczniejsza, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

*kiszoną kapustę z grochem robię czasem bez zasmażki, jednak ostatnio taka wersja bardziej mi odpowiada.

Przepis na kiszoną kapustę na ciepło
Kiszona kapusta z grochem

Czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy :

  1. Hurra, jeszcz ktoś oprócz nas to lubi :) U nas troszkę inaczej- bez zasmażki, groch rozgotowujemy na maksa, smażymy cebulę z namoczonymi suszonymi grzybami i dolewamy olej konopny. Oczywiście solimy i pieprzymy do smaku.
    Beata J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dzisiaj przygotowywałam tę potrawę (u mnie to groch z kapustą:). U nas trochę inaczej się ją przygotowuje: groch ląduje razem z "kleikiem" powstałym po gotowaniu w kapuście (nie jest odcedzany), a przed gotowaniem jest płukany.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna świąteczna tradycja, nieraz wspominana (z nostalgią) przez moją Babcię. U nas z roku na rok coraz mniej tradycyjnie, i choć muszą być uszka, pierogi (w tym roku 3 rodzaje ;-) ), barszcz, kapuśniaczki, kompot z suszków i ryba po żydowsku zrezygnowaliśmy już z kutii, ryby po grecku, a w tym roku i smażonego karpia. Czy to dobrze, czy źle, trudno powiedzieć, raczej kwestia praktyki, przemiany i robienia miejsca na rzeczy nowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja poznalam te potrawe dopiero przy okazji wspolnych Wigilii na obczyznie. Musze przyznac, ze bardzo mi smakowal ;) Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas nie ma tradycji kapusty z grochem na Wigilię. Raczej jest tylko kapusta z grzybami.
    Malwinko, zdrowych, radosnych i magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim rodzinnym domu nie robiło się kapusty z grochem, w rodzinie mojej Teściowej już tak ... ale u nich właśnie w takiej papkowatej formie, a do mnie ona nie przemawia ... dlatego też jakoś nie mam ochoty na spróbowanie tej potrawy:).
    Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam Malwinko zdrowych, wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie przygotowuję kapustę z grochem, pierwszy raz, bo u mnie w domu się nie jadło nigdy. Jada się natomiast w domu Lubego. Debiutuję, ale myślę, że z sukcesem, bo smakuje dobrze! Pozdrawiam i wesołych świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez uwielbiam to danie, choć u nas jest zawsze z fasoli, kiszonej kapusty i dużej ilości skarmelizowanej cebuli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama też co roku robi wersję z fasolą. Również ją uwielbiam.

      Usuń
  9. Uwielbiam! Dziś gotuję chociaż to nie wigilia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kapusta dobrze smakuje o każdej porze roku :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.