niedziela, 21 grudnia 2014

Batoniki owsiane z bananem

Batoniki owsiane z bananem

Dietetyczne batoniki owsiane
Batoniki owsiane z bananem

Ostatni weekend przed świętami spędzam na pieczeniu. Setki pierniczków i świątecznych ciastek lada dzień trafi w ręce bliskich mi osób. Muszę przyznać, że strasznie tęskniłam za pieczeniem. Zawsze sprawiało mi to ogromną frajdę, tym bardziej wtedy, gdy mogłam puścić wodze fantazji i wymyślać jakieś nowe smakołyki.

W przeciągu ostatnich kilku miesięcy upiekłam bodajże jedno ciasto i nic więcej. Połówek obecnie zrezygnował ze słodkości (poza śniadaniami na słodko jedzonymi od czasu do czasu) a ja najzwyczajniej w świecie nie znoszę słodkiego smaku, więc nie mam dla kogo piec. Dlatego też na mojej liście noworocznych postanowień znajdzie się na pewno jeden punkt: "Ciasta i desery w zdrowszej i dietetycznej wersji ". Być może i Wam takie przepisy przypadną do gustu.

Pierwszy przepis podrzucam Wam już teraz. To proste batoniki owsiane, które dodadzą Wam energii i zaspokoją głód na jakiś czas. Możecie zapakować je do papierowej torebki i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowały.

Batoniki owsiane o obniżonej zawartości tłuszczu

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM
Śniadanie Mistrzów #251

Składniki (na keksówkę o długości 18-20 cm):
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki płynnego miodu (lub więcej do smaku; ewentualnie zamiennik cukru, np. ksylitol, słodzik)
  • 1 jajko
  • około 1 i 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (niebłyskawicznych)
  • 2 łyżki posiekanej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
Przygotowanie:

W rozdrabniaczu umieszczamy obrane banany, masło orzechowe, jajko, miód. Miksujemy dokładnie do połączenia. Masę przekładamy do miski. Stopniowo wsypujemy płatki, mieszając łyżką. Ilość użytych płatków będzie uzależniona od wielkości jajka i owoców. Być może będzie trzeba dosypać odrobinę więcej płatków. Dodajemy żurawinę i orzechy, mieszamy. Możecie oczywiście użyć innych bakalii, które macie akurat w kuchennej szafce.

Keksówkę o długości 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Dociskamy i wyrównujemy spodem łyżki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony a ciasto zwarte. Studzimy w foremce na metalowej kratce. Po całkowitym ostygnięciu wyjmujemy z formy i kroimy nożem z ząbkami na 8 kawałków. Batoniki przechowujemy w metalowej puszce. Należy je zjeść w przeciągu 3 dni od upieczenia.

*zaraz po upieczeniu ciasto jest lekko mokre w środku, po całkowitym ostygnięciu robi się jeszcze bardziej zwarte, dlatego radzę z krojeniem poczekać, aż ostygnie.

Batony owsiane z bananem
Batoniki owsiane z bananem

Zdrowe batoniki owsiane
Batoniki owsiane z bananem

Batoniki owsiane z bananami
Batoniki owsiane z bananem
Przepis na batoniki owsiane z bananem w wykonaniu czytelników:










Czas przygotowania: 40 minut.

21 komentarzy :

  1. Fantastyczne batoniki, pysznie wyglądają :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, zdrowe, i nawet nie trudne w przygotowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe:) .... ja też obecnie obywam się bez słodkości, ale na szczęście mogę piec dla reszty Rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, ja jadłam na śniadanie z domową konfiturą śliwkową :)
    Kaja

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! I czkemy na dalsze przepisy "zdrowych słodkości". :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym mogę zastąpić banany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden z głównych składników, więc ciężko tu mówić o zamianie. Na upartego gęsty mus z jabłek mógłby zdać egzamin, ale batoniki mogą się kruszyć i rozpadać przy krojeniu. Nie będą też tak zwarte, jak te z bananem.

      Usuń
  7. Anonimowy17 maja, 2015

    Magda FA: Czym mogę zastąpić masło orzechowe? PS. Kazik nie je jeszcze orzechów...

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy17 maja, 2015

    A sklei się bez masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Substancją wiążącą w tych batonikach są banany i jajko.

      Usuń
  9. Anonimowy22 maja, 2015

    Czy można zastąpić czymś jajko? Będę wdzięczna za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować zamiast jajka dodać do masy mielone siemię lniane. Na tę ilości około 2 łyżki mielonego siemienia zalane wrzątkiem (tyle wody, by powstała papka) i odstawiona na 5 minut do napęcznienia. Powinno to pomóc w związaniu masy. Choć i sam banan dość nieźle wiąże masę.

      Usuń
    2. Anonimowy25 maja, 2015

      super, tak właśnie myślałam nad siemieniem;) dziękuję!

      Usuń
  10. Pyszne, już teraz moje ulubione ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis! Trochę zmodyfikowałam składniki. Na pewno będę piekła częściej. http://smakowite.com/2015/09/13/batoniki-owsiane-z-bananem-i-zurawina/

    OdpowiedzUsuń
  12. ile ma kcal jeden batonik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nigdy nie liczyłam. Odsyłam do pierwszego lepszego kalkulatora kalorii w sieci.

      Usuń
  13. Chciałam się dowiedzieć dlaczego mają być płatki niebłyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki lepiej trzymają formę z płatkami niebłyskawicznymi. Oczywiście z błyskawicznymi też wyjdą.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.