wtorek, 4 listopada 2014

Sałatka z pieczonymi warzywami i pęczakiem

Sałatka z pieczonymi warzywami i pęczakiem

Sałatka z dynią, burakami i kaszą
Sałatka z pieczonymi warzywami i pęczakiem

Pęczak już na stałe zagościł w mojej kuchni. I dobrze, bo to nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa kasza. Stanowi pożywny dodatek do gulaszy, bazę do kotletów, sałatek i wielu innych potraw. Wciąż zachodzę w głowę, czemu do tej pory tak rzadko go używałam. 

Gdy kilka dni temu zobaczyłam u Zuzi sałatkę z dodatkiem pieczonych warzyw, od razu wiedziałam, że będę musiała ją przygotować. Zuzia zrobiła ją na bazie płaskurki, ja postawiłam na wspomniany pęczak, który bez problemu zakupicie w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Dynia, buraki, marchewka, słony ser i ocet balsamiczny to towarzystwo bardzo udane. Podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam, podkręcając smak pomarańczowych warzyw miodem. Zawsze, gdy piekę marchewkę odruchowo polewam ją niewielką ilością miodu, który fajnie podkreśla jej słodycz. Od siebie dorzuciłam też podprażone na patelni orzechy laskowe, w końcu buraki, szczególnie te pieczone, niezwykle lubią tego typu dodatki. Całości dopełniła niewielka ilość drobno posiekanego szczypiorku, który nadał sałatce delikatnie pikantną nutę.

Czy warto pokusić się o zrobienie tej sałatki? Absolutnie tak! Będzie idealna jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Jeśli nie macie dostępu lub po prostu nie przepadacie za pęczakiem, użyjcie innej kaszy lub ziaren. Sprawdzi się tu  gotowana pszenica (płaskurka, orkisz), gruba kasza jęczmienna, popularny w krajach arabskich bulgur lub kuskus. 

Sałatka z pieczonymi warzywami

SAŁATKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I PĘCZAKIEM

Składniki (na 3-4 porcje porcje):
  • szklanka kaszy pęczak
  • 1/4 niedużej dyni (u mnie odmiana hokkaido)
  • 1 większa marchewka
  • 1/2-1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 nieduże buraki
  • 100 g sera feta
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanych i podprażonych na patelni orzechów laskowych
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Pęczak przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie spulchniamy widelcem i studzimy. Dynię i obraną marchewkę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Buraki myjemy, osuszamy a następnie każdego zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Marchewkę i dynię kropimy miodem i niewielką ilością oliwy, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy marchewkę z dynią i wstawiamy do piekarnika a na blasze obok kładziemy  buraki zawinięte w folię. Po około 20 minutach dynia i marchew powinny być miękkie. Wystawiamy je z piekarnika a buraki pieczemy dalej do miękkości (zajmie to jeszcze 20-25 minut lub dłużej). Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, aby nie zafarbować rąk). Do kaszy dodajemy dynię, marchewkę, buraki, pokruszoną fetę, szczypiorek i orzechy. Całość polewamy oliwą i octem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku do dwóch dni.


Sałatka z orzechami laskowymi

Sałatka z dynią i marchewką

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy :

  1. ta sałatka to pełnia smaków i wartości odżywczych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow... jakże tu pysznie jest !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, narobiłaś mi ochoty na kaszę pęczak! Świetnie wygląda, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że udało mi się Ciebie zainspirować :) Podobają mi się modyfikacje, które wprowadziłaś do tego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Lubię takie pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham sałatki z pęczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejne cudo, które wyszło spod rąk Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też ostatnio eksperymentuję z pęczakiem i odkrywam go na nowo. Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Zapisze go!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna! Pyszna! Następnym razem muszę zrobić podwójna porcję :) W piątek wieczorem jeszcze była, a w sobotni wieczór w misce pojawiło się dno :) A zamiast szczypiorku dałam grubo ciachaną zieloną pietruszkę - też pasowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.