wtorek, 18 listopada 2014

Rosolli, fińska sałatka świąteczna

Rosolli, fińska sałatka świąteczna

Rosolli przepis
Rosolli, fińska sałatka świąteczna 

O rosolli, fińskiej sałatce bożonarodzeniowej, przeczytałam pierwszy raz u Ani z blogu Mops w kuchni. To sałatka na bazie warzyw korzeniowych (buraków, ziemniaków i marchewki).  Rosolli jest dość zbliżona pod względem składu do popularnej w Rosji sałatki winegret. Jej nazwa podobno wywodzi się właśnie od rosyjskiego słowa рассол, co znaczy "posolony". Poza ww. warzywami w skład fińskiej sałatki świątecznej wchodzą najczęściej ogórki konserwowe oraz cebula. Czasem wzbogaca się ją także o dodatek marynowanych śledzi, kwaśnych jabłek lub jajka. 

Sos do rosolli przygotowuje się na bazie śmietany. Niekiedy dodaje się do niego odrobiny wody z gotowania buraków lub też z zalewy z buraczków marynowanych, dzięki czemu ma on ładny różowy kolor. Warzyw przed podaniem nie miesza się z sosem. Łączy się je w salaterce lub układa osobno na półmisku, sam jednak sos podaje się osobno w naczyniu. 

Jeśli lubicie marynowane śledzie, to koniecznie zróbcie rosolii w wersji z ich dodatkiem. Słodkie buraki świetnie się z nimi komponują. Ja tym razem przygotowałam sałatkę pomijając rybny składnik, jednak przy kolejnej okazji z całą pewnością rosolli wzbogacę o marynowane śledzie. I już wiem, że to właśnie ta sałatka wyląduje na moim świątecznym stole w tym roku.

Przepis na rosolli przygotowałam w ramach akcji Kuchnia skandynawska 2014.

Sałatka z buraków świąteczna

ROSOLLI
(FINLANDIA)

Składniki:
  • 3 surowe buraki 
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ogórki konserwowe
  • pół kwaskowatego jabłka (plus sok z cytryny do skropienia go)
  • 1 nieduża cebulka (u mnie czerwona)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 płaty marynowanych śledzi (opcjonalnie)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • sos: 1/3 szklanki gęstej słodkiej śmietanki, 1 łyżka octu winnego, większa szczypta cukru, odrobina soli do smaku
Przygotowanie:

Buraki w skórkach myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Nieobrane marchewki i ziemniaki także gotujemy do miękkości w osobnym garnku, Ugotowane warzywa obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Ogórki i obrane ze skorupek jajka także siekamy w kostkę podobnej wielkości. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny. Cebulkę drobno siekamy. Jeśli używamy śledzi, kroimy je także w mniejsze kawałki. Ja tym razem pominęłam rybny dodatek. 

Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z octem (ewentualnie sokiem z cytryny), cukrem i odrobiną soli. Do sosu dodajemy malutki kawałek ugotowanego buraka, mieszamy aż zabarwi sos na jasnoróżowy kolor. Kawałek buraka wyjmujemy i wyrzucamy lub po prostu zjadamy (przy okazji sprawdzając smak sosu). Jeśli używacie buraków marynowanych ze słoika, dodajcie do sosu odrobinę zalewy z buraków. W przypadku użycia rzadkiej śmietanki 30%, należy ją delikatnie ubić, aż lekko zgęstnieje. 

Warzywa układamy warstwami na półmisku, oprószamy solą i białym pieprzem. Możecie je także wymieszać i podać w salaterce. Wierzch sałatki posypujemy wówczas posiekanym jajkiem. Sos do sałatki podajemy osobno. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce.


Uwagi:

- do sałatki zamiast gotowanych buraków możecie użyć buraków marynowanych. Smakowo świetnie sprawdzą się także pieczone buraki. 


Sałatka na święta

Rosolli sałatka na święta
Rosolli, fińska sałatka świąteczna 

Czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy :

  1. Piękne kolory i ogólnie całość (wraz ze zdjęciami!) Myślę, że też w domu na Święta ją przygotuję=))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie prostych składników, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sałatka! Jako iż lubię buraczki, to mam nadzieję, że uda mi się ją zrobić w najbliższym czasie - zawsze to jakaś odmienność od tradycyjnej, jarzynowej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie te składniki uwielbiam, robiłam podobną tylko bez śledzi, z nimi na pewno pożywniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam tę sałatkę w innym wydaniu - składniki są identyczne, lecz marchewki, buraczków i jajek nie kroi się w kostkę, a ściera na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki kroi się w niezbyt grubą kostkę, śledzie w trochę większą. Układamy warstwowo w naczyniu, w którym ładnie się prezentuje. Sos jest na bazie śmietany i majonezu, smarujemy nim niektóre warstwy. Sałatka podczas świąt zawsze bardzo szybko znika :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z tym warstwowym ułożeniem. Z pewnością wykorzystam go w święta :)

      Usuń
  6. Bardzo podoba mi sie ta sałatka ..... zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka fińska wersja śledzia pod pierzynką :) dla mnie bomba ... buraki kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie ją zaprezentowałaś. Dziękuję za Twój jak zwykle duży wkład w moją akcję. Dziś pojawi się podsumowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta słodka śmietanka to może być zwykła gęsta 36% czy potrzebne jest coś słodszego?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.