sobota, 29 listopada 2014

Placki bananowo-twarogowe

Placki bananowo-twarogowe

Placki bananowe z twarogiem
Placki bananowo-twarogowe

Weekend rozpoczynamy od placuszków, które dodadzą Wam energii na kilka godzin i jednocześnie dostarczą sporej ilości białka (kwestię przyswajalności białka z twarogu zostawmy na inną okazję). Przygotowanie tych placków zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w rozdrabniaczu i wymieszać z mąką owsianą. Tę ostatnią zakupicie w większych sklepach spożywczych (chyba najbardziej przystępna cenowo jest mąka z firmy Melvit, często widuję ją w Auchanie i Fresh Markecie). Możecie użyć też zwykłych płatków owsianych i zmielić je w młynku na mąkę (lub nawet w rozdrabniaczu, nie musi być aż tak drobna). Ja najczęściej mielę pół kg płatków na raz i przesypuję do pojemnika. Później wykorzystuję taką mączkę do przygotowania placuszków, naleśników i pieczywa.

Bazą do moich placuszków są banany i chudy twaróg. Wybierzcie bardziej dojrzałe owoce, które sprawią, że placuszki będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu, zamiast całych jajek, użyjcie 3-4 surowych białek. Do smażenia najlepiej użyć solidnej patelni z grubym, nieprzywieralnym dnem. Wystarczy na jej dnie rozprowadzić za pomocą silikonowego pędzelka niewielką ilość oleju. Dzięki użyciu odpowiedniej patelni smażenie placuszków nie przysporzy Wam żadnych problemów.

Placki z bananem i twarogiem

PLACKI BANANOWO-TWAROGOWE
Śniadanie Mistrzów #245

Składniki (na około 12 sztuk):
  • 250 g twarogu w kostce
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka (lub 3-4 białka)
  • 5-6 czubatych łyżek mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę)
  • 2-3 łyżki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
Przygotowanie:

W rozdrabniaczu umieszczamy twaróg, posiekane banany, jajka (lub białka), ksylitol. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę owsianą, dokładnie mieszamy. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie, np. rodzynki. Fajnie sprawdzi się też dodatek masła orzechowego lub migdałowego (1-2 łyżki masła dodajemy na etapie miksowania twarogu z resztą składników). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano.

*z podanego przepisu otrzymacie porcję placków dla dwóch osób

Placuszki z bananami i białym serem

Proteinowe placki bananowe
Placuszki bananowo-twarogowe

Czas przygotowania: 15 minut.

25 komentarzy :

  1. takie placki na śniadanie to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj widzę, że pomysł na przyszłe śniadanie mam już załatwiony :D
    Super przepis! Prosty, zdrowy i zapewne pyszny! :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, aż mi ślinka pociekła! ja ostatnio mam fazę na racuchy, placki, naleśniki i omlety, dlatego z pewnością wypróbuję przepis :)

    zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. twaróg - jest, banany i jaja -są, mąka owsiana - jest
    oraz przepisy od Malwiny - jest;p
    czyli mam śniadanko;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobione, zjedzone -dooobre;p moje z żurawiną;p
      a na obiadek Twoje kiełbaski z fetą z piekarnika:)

      pozdrawiam
      Marta

      Usuń
  6. Uwielbiam takie placuszki ... niestety teraz mam zakaz jedzenia wszystkiego w czym jest mąka:(... ale zawsze można zrobić dla dzieciaków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przetestowane :)
    Godne uwagi i polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czym można zastąpić mąkę owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej.

      Usuń
  9. właśnie zrobiłem wersję z masłem orzechowym , bardzo dobre . Mieliłem blenderem płatki owsiane na mąkę. Bardzo smaczne , polecam do kawy. Słodziłem ksylitolem , bo akurat zostało mi jak robiłem cydr. No to niezły ze mnie materiał na męża się robi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, no naprawdę materiał na męża doskonały :) Ale Ty mi lepiej zdradź, jak ten cydr robisz. Chętnie i ja bym poczyniła, boję się tylko wybuchających później butelek.

      Usuń
  10. Przepis na cydr mam w głowie, chętnie się nim podzielę, ale nie w temacie placków :) , dodam tylko, że w smaku wychodzi jak szampan o aromacie jabłkowym ( tak powiedziało kilka osób ). Nie czytam blogów, ale ten mi się podoba, trafiłem bo miałem zrobić coś na szybko i trafiły się niezłe placki :). Panno Malwinno ćwiczta low kicki, bo czasy ciężkie, a na poprawę humoru - zdecydowanie polecam http://www.filmweb.pl/film/Por%C4%85bani-2010-530650 - mistrzostwo :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja, właśnie przygotowałam na śniadanie mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. a jak nie mam rozdrabniacza kuchenneo ani blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka rozkłóć dokładnie trzepaczką. Banany i twaróg rozgnieć widelcem. Do jajek dodaj mąkę, banany, twaróg, substancję słodzącą, wymieszaj. Postępuj dalej jak w przepisie. Będą lekkie grudki, ale będzie smacznie :) Możesz ewentualnie przepuścić twaróg przez maszynkę do mielenia mięsa.

      Usuń
  13. ja się trochę boję, że one wyjdą suche.... czy tylko ja tak mam?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to pyszne! lekko wilgotne i pysznie serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypróbowałam , dałam serek homogenizowany zamiast twarogu ( z racji tego ze tu gdzie mieszkam twarogu nie ma) i smażyłam na masełku klarowanym....i szczerze przyznam ze bardzo dobre choć nie jestem typem placuszkowym i naleśnikowym ;) a połowa porcji starczyła nam na dwie osoby....pozdrawiam;) super przepis....i mam zamiar skorzystać z innych rownież

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis super! uwielbiam placki i nalesniki zwlaszcza w zdrowej wersji :) Tylko maly problem wynikl przy obracaniu plackow, czy tylko mi sie lamaly czy inni tez mieli z tym klopoty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli się łamią, to prawdopodobnie są zbyt szybko odwracane na drugą stronę.

      Usuń
  17. Jaka ma być konsystencja ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.