środa, 12 listopada 2014

Pieczone buraki z karmelizowaną cebulą i fetą

Pieczone buraki z karmelizowaną cebulą i fetą

Przystawka z buraków
Pieczone buraki z karmelizowaną cebulą i fetą

Są połączenia, które zawsze się udają. Jednym z nich jest zestawienie pieczonych buraków ze słonym serem i orzechami. Buraki bardzo lubią takie towarzystwo. A i większość podniebień nie pogardzi taką kompozycją smaków. Bazując na wspomnianych składnikach, stworzyłam ciekawą, choć minimalistyczną (i dość banalną) przystawkę, która fajnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. 

Ostatnio buraki królują w mojej kuchni. I dobrze, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Najlepsze właśnie w wersji pieczonej w piekarniku. Zazwyczaj piekę za jednym razem 1-1,5 kg niedużych buraków. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładam je do pojemnika na żywność i przechowuję w lodówce. Później na bieżąco wykorzystuję je jako bazę do sałatek. To spore ułatwienie, głównie ze względu na czas, jaki zajmuje upieczenie buraków.

Buraki w occie balsamicznym

PIECZONE BURAKI Z KARMINOWANĄ CEBULĄ I FETĄ

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 6 niedużych buraków
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 90 g pokruszonego sera feta
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, lekko podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Buraki myjemy (nie obieramy ich), osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości warzyw. Zajmie około 45-60 minut lub dłużej. Wypieczenie buraków sprawdzamy wbijając w folię czubek noża lub widelec. Buraki odwijamy ze sreberek, lekko studzimy i obieramy, a następnie kroimy w ćwiartki. 

Obrane cebule siekamy w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut, aż będzie miękka (uważajcie, aby jej nie przypalić). Dodajemy buraki, wlewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając zawartość patelni. 

Buraki nakładamy na półmisek, posypujemy pokruszonym serem oraz orzeszkami i podajemy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Mniam! Uwielbiam połączenie buraków i sera feta :)))) Najczęściej polewam buraki oliwą i octem balsamicznym, dodają natkę pietruszki oraz fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne połączenie :) Koniecznie do wypróbowania niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczki to mój tegoroczny ulubieniec, fajnie by było spróbować ich w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio sporo buraków również iu mnie ... ale w nieco innej formie:) ... czas je upiec i zrobić jakąś fajną sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, pieczone buraki w połączeniu z fetą są super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.