czwartek, 13 listopada 2014

Pieczona golonka z indyka

Pieczona golonka z indyka

Golonka z indyka z piekarnika
Pieczona golonka z indyka 

Jakiś czas temu Połówek przyniósł do domu sporą porcję golonek z indyka. Muszę przyznać, że sama nazwa troszkę mnie zdziwiła. O istnieniu golonek wieprzowych oczywiście wiedziałam, ale że są i golonki indycze? Jak zwał, tak zwał. Miałam fajną bazę do przygotowania niedzielnego obiadu.

Golonki zamarynowałam w przyprawach, dodatkowo wciskając pod skórę drobno posiekany czosnek i listki szałwii. Po obsmażeniu mięsa upiekłam je w piekarniku, najpierw pod pod przykryciem a później krótko bez, aby ładnie zrumienić skórkę. Podałam je na puree z ziemniaków z dodatkiem zasmażanych buraków, które ostatnio robię nadzwyczaj często. 

Golonka z indyka okazała się naprawdę fajnym produktem. Jej dużym plusem jest o połowę mniejsza zawartość tłuszczu, aniżeli w przypadku golonki wieprzowej. W planach mam jeszcze kilka dań z użyciem jej, m.in. golonkę duszoną z warzywami i kapuśniak na golonce. Jeśli lubicie mięso z indyka, to z pewnością już wkrótce znajdziecie na blogu kilka fajnych przepisów na wykorzystanie tego mięsa.

Pieczona golonka z indyka

PIECZONA GOLONKA Z INDYKA

Składniki (na 4 porcje):
Golonka z indyka z warzywami
  • 4 golonki z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 12-16 listków szałwii 
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól do smaku
  • kilka marchewek i czerwonych cebul
  • do podania: puree z ziemniaków, zasmażane buraki



Przygotowanie:

Umyte i osuszone golonki nacieramy solą, majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Czosnek drobno siekamy i razem z szałwią wciskamy pod skórę na mięsie (jeśli listki szałwii są dość duże, posiekajcie je). Całość polewamy oliwą lub olejem i odstawiamy na całą noc lub dłużej do lodówki.

Mięso wyjmujmy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem. Ocieplone w temperaturze pokojowej golonki krótko obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy obrane i pokrojone w marchewki oraz cebule. Naczynie przykrywamy (ja nie mam pokrywki, więc przykrywam je szczelnie folią aluminiową), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy dalej przez kilkanaście minut, aż skórka ładnie się zrumieni (jeśli po zdjęciu foli mięso jest ładnie zrumienione, wówczas nie ma potrzeby dopiekania go bez przykrycia). W trakcie pieczenia polewamy golonki wytopionym tłuszczem. 

Z czym podawać pieczone golonki z indyka? Najlepiej będą się komponować z ziemniakami, np. w formie pieczonych talarków lub puree ziemnieczanego oraz porcją warzyw w postaci ulubionej surówki. Ja golonki podałam na puree z ziemniaków z dodatkiem pieczonych warzyw oraz zasmażanych buraczków. Fajnie sprawdzi się także zasmażana kiszona kapusta.

Wypróbuj także przepis na 



Czas przygotowania: 2 godziny.

10 komentarzy :

  1. świetny pomysł, bardzo lubię mięso z indyka więc danie jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podana w bardzo elegancki sposób i na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda. Moja mama często takie robi. To smaczne i dużo zdrowsze danie, niż jej wieprzowa koleżanka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się z indyczą golonką, ale obiad mieliście smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj - naprawdę pyszne. Dziękuję za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już drugi raz robię golonkę z indyka według tego przepisu. Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiona, smakowała, Mąż zadowolony, bedą powtórki

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię golonki z kapustą i ziemniaczkami pieczona W piekarniku 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.