niedziela, 9 listopada 2014

Pieczona dynia z cukinią i kozim serem

Pieczona dynia z cukinią i kozim serem

Sałatka z dynia na ciepło
Pieczona dynia z cukinią i kozim serem

Mam nadzieję, że jeszcze nie znudziły się Wam moje dyniowe przepisy. Były już pierogi, bułki, różnej maści placki i placuszki a także kilka sałatek. Tym razem mam dla Was fajną przystawkę na bazie warzyw. Niezwykle wdzięczną dynię Hokkaido zestawiłam z tak lubianą w naszym kraju cukinią.

Jak smakuje mariaż dwóch dyniowatych warzyw na jednym talerzu? Zaskakująco smacznie. Czerwona cebula, szałwia i kozi ser nadają całości "charakteru". Kropką nad "i" okazał się dodatek soku z cytryny, który łączy wszystko w spójną całość. 

Tę przystawkę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Fajnie skomponuje się z drobiem, np. grillowanymi sznyclami z indyka lub smażoną piersią kurczaka razem z kostką. Jeśli sałatkę będziecie serwować na kolację, wówczas najlepiej podać ją z grzankami z bagietki.

Dynia hokkaido z kozim serem

PIECZONA DYNIA HOKKAIDO Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM

Składniki (na 3-4 porcje):
  • pół niedużej dyni Hokkaido
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 1 nieduża cukinia
  • 80 g miękkiego koziego sera w roladce
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • kilkanaście listków świeżej szałwii
  • sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:

Miąższ oczyszczonej dyni kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko kropimy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę, smażymy dalej przez około 7 minut lub dłużej, aż cukinia i cebula będą miękkie. Dorzucamy czosnek (w razie potrzeby dolewamy oleju na patelnię), smażymy przez niespełna minutę. Dokładamy upieczone kawałki dyni, szałwię (ja część listków posiekałam a część zostawiłam w całości), przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, kropimy sokiem z cytryny. Podgrzewamy przez 2 minuty, delikatnie podrzucając zawartością patelni. Nakładamy na talerze, posypujemy kozim serem i podajemy. 

Sałatka z dynią i cukinią

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. kolejne pyszne danie, które również kusi wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda ,mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia jak dla mnie jest troszkę bezpłciowa, ale bardzo ją lubię ... bo wystarczy odrobina fantazji, ziól i innych przypraw i można z niej wyczarowac pyszne danie ... u Ciebie to wersja lux:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.