sobota, 8 listopada 2014

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy na słodko
Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy na słodko to jedno ze smaczniejszych śniadań. Jest prosty w przygotowaniu, wymaga jednak odrobinę wprawy i przede wszystkim solidnej patelni, do której nic nie przywiera. Moje pierwsze przygody z omletem biszkoptowym kończyły się zazwyczaj porażką. Patrząc z perspektywy czasu, wcale się temu nie dziwię. Miałam wówczas dość kiepską patelnię i sztuką było usmażenie na niej jajecznicy, co dopiero omletu. 

Samo przygotowanie omletu zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Wystarczy ubić białka z cukrem, wymieszać je z żółtkami i mąką a następnie masę biszkoptową wylać na patelnię. Zajmuje  to mniej niż 15 minut. Kiedy omlet się smaży, wyciągamy z kuchennych szafek ulubione dodatki. Może to być cukier puder, zamknięte w słoiczkach letnie owoce lub w wersji iście królewskiej bita śmietana lub sos czekoladowy.

Jeśli nie macie odpowiedniej patelni lub odwracanie omletu sprawia Wam problemy, wypróbujcie przepis na omlet biszkoptowy pieczony w piekarniku. 

Omlet na słodko

OMLET BISZKOPTOWY
Śniadanie Mistrzów #240

Składniki (na 1 omlet):
  • 2 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • ulubione dodatki: cukier puder, konfitura lub frużelina (świetnie sprawdzi się frużelina z wiśni), bita śmietana
Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ciasto przekładamy na patelnię. Smażymy po kilka minut z obu stron. Przy odwracaniu omletu warto wykorzystać duży talerz. Wystarczy przy pomocy łopatki podnieść omlet i wsunąć pod niego talerz a następnie odwrócić go. Usmażony omlet biszkoptowy podajemy z ulubionymi dodatkami.


Puszysty omlet na słodko
Omlet biszkoptowy

Jak zrobić omlet biszkoptowy

Omlet na słodko przepis
Omlet biszkoptowy

Czas przygotowania: 15 minut.

20 komentarzy :

  1. pyszności, przydałby mi się teraz taki na śniadanie. Zawsze żałuje że nie mam czasu takich pyszności zrobić sobie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. TAKIE SOBOTNIE ŚNIADANIE! O TAK!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wypasiony omlet! Cudowne śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robilam i jest rewelacyjny i szybki w przygotowaniu. Dzieki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz! Z tymi wiśniami wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Omlety robię czesto, ale biszkoptowego jeszcze nie robiłam:)... alez on puchaty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajowy :-) a przy okazji jedno pytanko: czy na mące ziemniaczanej albo zmielonych płatkach owsianych wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczana raczej odpada. Z owsianą możesz próbować :)

      Usuń
  8. Na studiach robiłam bardzo często omlety biszkoptowe z dodatkiem dżemu od mamusi. Teraz jakoś nie robię, zupełnie nie wiedzieć czemu :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie patelnie polecasz? Mam zamiar kupić jakieś dobre patelnie ale już sama nie wiem jakie wybrać, ceramiczne teflonowe granitowe tytanowe ?

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od teflonowych odeszłam jakiś czas temu. Zostawiłam sobie tylko jedną do robienia tortilli i chlebków z patelni. Obecnie od ponad pół roku mam patelnię z powłoką tytanową i bardzo sobie ją chwalę. Nic do niej nie przywiera, jest odporna na zarysowania. Jeśli będę kupować kolejną, to zapewne ponownie zdecyduję się na tytanową. Z granitowymi nie miałam jeszcze do czynienia.

      Usuń
  10. a można go sobie zabrać do pracy? czy na zimno niestety się nie nadaje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak. Omlet biszkoptowy smakuje jak ciasto, więc na zimno też jest ok. Tylko zapakuj do pojemniczka jakiś owocowy sosik lub konfiturę.

      Usuń
  11. a można byłoby go także przygotować w piekarniku jak omlet czekoladowy z truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. Podpiekasz go na patelni, a potem wkładasz z patelnią do piekarnika.

      Usuń
  12. Piekne zdjecia. Ulubione sniadanie mojej corki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam, polecam, pyszny jest!!!! Idealny dla dzıecka do snıadaniowki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny omlecik <3 Szybki i prosty sposób na cudowne śniadano ;) Polecam przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny omlet! Oczywiście musiałam zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową. Pięknie wyrósł a przy tym był bezglutenowy! �� Moje ulubione słodkie śniadanko. ❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.