czwartek, 20 listopada 2014

Czekoladowy dutch baby z karmelizowanymi pomarańczami

Czekoladowy dutch baby z karmelizowanymi pomarańczami

Pieczony naleśnik z pomarańczami

Przepis na dutch baby pokazywałam Wam na blogu w czerwcu tego roku. Dutch baby to pieczony w piekarniku naleśnik rodem z Pensylwanii. Więcej informacji na jego temat (w tym jego nietypowej i często wprowadzającej w błąd nazwy) znajdziecie we wspomnianym wpisie. 

Po klasycznym przepisie przyszła kolej na wariację na temat tego pieczonego naleśnika. Przygotowałam dutch baby w wersji czekoladowej, a konkretniej kakaowej. Wszelkiej maści kakaowe placki i placuszki najczęściej zestawiam z soczystymi pomarańczami. To fajny duet, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Plasterki pomarańczy dodatkowo skarmelizowałam w rondelku, co jeszcze bardziej podbiło smak owocu. 

Oprószony cukrem pudrem dutch baby w asyście pomarańczowych plastrów dobrze sprawdzi się zarówno jako deser, jak i leniwe śniadanie. Możecie przygotować go wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Pamiętajcie tylko o tym, aby pomarańcze wraz z syropem zapakować do oddzielnego szczelnego pojemnika.

Naleśnik z piekarnika z pomarańczami

Pieczone naleśniki są dość specyficzne. Ich struktura jest zupełnie inna, aniżeli w przypadku klasycznych placków smażonych na patelni. W trakcie pieczenia ciasto gwałtownie unosi się do góry (możecie to zaobserwować na jednym z kolejnych zdjęć), by po wyjęciu z piekarnika stopniowo opadać w dół. Z pewnością taki naleśnik będzie miłym urozmaiceniem codziennych śniadań.

Dutch baby z pomarańczami

CZEKOLADOWY DUTCH BABY 
Śniadanie Mistrzów #242
Z naleśnikiem dookoła świata #24

Składniki (na 1 porcję):

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cukier, jajka, mleko i ziarenka z laski wanilii. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki, tak, aby nie było grudek. Okrągłą formę o średnicy 18-20 cm smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 220 stopni. W trakcie pieczenia naleśnik będzie unosił się do góry, po wyjęciu z piekarnika - opadnie. 

Kiedy nasz naleśnik się piecze, przygotowujemy pomarańcze. Owoc obieramy ze skórki i białych zewnętrznych błonek. Pomarańczę kroimy w plastry. W rondlu umieszczamy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy. Do rondelka dokładamy pomarańcze. Smażymy przez około 3 minuty, w połowie odwracając plastry na drugą stronę. Upieczony omlet wyjmujemy z formy (ja robię to łopatką do ciasta), oprószamy cukrem pudrem i podajemy z plasterkami pomarańczy.




Dutch baby


Dutch baby

Czas przygotowania: 30 minut.

14 komentarzy :

  1. To takie trochę magiczne, co się z nim dzieje w piekarniku :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiałabym się mocno powstrzymywać, żeby nie zjeść na raz całego!

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśnik jak ciacho! no zrobię - tak sobie obiecuję;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale wyszedł Tobie fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ to musi być pyszne Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam <3 Zrobiony dziś i właśnie jedzony, świetny początek dnia :)

    Jedno pytanie - można użyć tego przepisu do zrobienia clafoutis czy nie uda się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baza do clafoutis ma inną konsystencję. Ale rozumiem, że chcesz po prostu, aby owoce znalazły się w cieście. Jak najbardziej się uda. Zerknij sobie proszę do zakładki ze śniadaniami. Jest tam sporo takich pieczonych naleśników, jeden jest z dodatkiem borówek (podpisany jest jako pieczony naleśnik szwedzki).

      Usuń
  9. Czy zamiast ziarenek z laski wanilii można użyć cukru wanilinowego? Jeśli tak, to ile?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanilina obok wanilii nawet nie leżała. Już lepiej dodać odrobinę prawdziwego ekstraktu z wanilii lub w ogóle pominąć waniliowy dodatek. Ale jeśli wanilinowy cukier Ci smakuje to zastąp nim połowę cukru zwykłego.

      Usuń
  10. Czy mąkę pszenną można zastąpić żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz jej smak w słodkich wypiekach, to będzie ok. Jak coś jutro koło południa będzie na blogu nowy przepis na dutch baby w wersji bezglutenowej.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.