piątek, 28 listopada 2014

Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

Chlebek razowo-owsiany
Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

Przygotowanie domowego pieczywa jest zazwyczaj rozciągnięte w czasie i nie rzadko wymaga odrobiny wprawy. Tym razem mam dla Was przepis na iście ekspresowe chlebki, których wykonanie nie powinno Wam przysporzyć większych problemów. Wystarczy wymieszać kilka składników, zagnieść ciasto, rozwałkować, podzielić na porcje i upiec. Proste, prawda? 

Chciałam, aby moje chlebki wyglądało bardzo zdrowo i wydaje mi się, że efekt ten osiągnęłam. Bazą do ich przygotowania jest mąka pszenna razowa, mąka owsiana oraz dobroczynne dla naszego organizmu nasiona lnu i sezamu. Wizualnie chlebki troszkę przypominają te sklepowe, pakowane w kartoniki. W smaku są jednak zupełnie inne, moim zdaniem o wiele smaczniejsze.

Ostateczny efekt, jaki osiągniecie, zależy od dwóch rzeczy: grubości ciasta oraz czasu pieczenia. Im ciasto będzie cieńsze i dłużej pieczone, tym chlebki będą bardziej chrupiące. Ja lubię, gdy są troszkę grubsze, na zewnątrz chrupiące a w środku lekko miękkie. Wszystko jest kwestią osobistych preferencji.

Chlebki fajnie smakują z dodatkiem różnej maści past kanapkowych. Ja zajadałam je z wegańskim paprykarzem z kaszy jaglanej, natomiast Połówek z pastą z pieczonej dyni i fety. Możecie zapakować je do swojego lunchboxu i zjeść ze smakiem w pracy lub na uczelni. 

Dietetyczny chleb

CHRUPIĄCE RAZOWE CHLEBKI Z ZIARNAMI 

Składniki (na około 10-12 sztuk):
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki nasion lnu
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • do posypania: ulubione ziarna (opcjonalnie)*
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę pszenną razową i mąkę owsianą. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, nasiona lnu i sezamu, mieszamy. Wlewamy wodę, oliwę, wyrabiamy zwarte ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra. Kroimy w prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najłatwiej wałkować od razu na blasze). Wierzch chlebków smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-18 minut (stopień ich wypieczenia warto sprawdzić wcześniej, wszystko zależy od piekarnika). Upieczone chlebki przenosimy na metalową kratkę. Przechowujemy je w zamkniętym woreczku lub pojemniku do dwóch dni.

Uwagi:

- aby ziarenka lepiej się trzymały, posmarujcie chlebki roztrzepanym białkiem (wersja niewegańska). Możecie je też po prostu pominąć lub dodać odrobinę więcej ziarenek do ciasta.
- ciasto możecie wzbogacić o dodatek mielonych nasion konopi
- chlebki po wyjęciu z piekarnika dodatkowo stwardnieją

Chlebki razowe z ziarnami
Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

Czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy :

  1. Przepis zapisuje w tych do wypróbowania... nic tylko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te chlebki biją wyglądem wszystkie kupne, a smakiem zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wyglądają, muszą być bardzo smaczne; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pełnoziarnistej też się uda? Czaję się na te chlebki, ale nie mam razowej ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszenna pełnoziarnista będzie jak najbardziej ok.

      Usuń
  5. chlebki już w wcześniej przykuły moje oko! wyszły Ci takie idealne, równiutkie! ciekawe czy faktycznie są takie ekspresowe w zrobieniu?;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, dopóki ich nie zrobisz, nie przekonasz się ;)

      Usuń
  6. Malwi takiego przepisu szukałam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy te chlebki naprawdę można przechowywać tylko do dwóch dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa dni to czas orientacyjny. Możesz oczywiście trzymać je dłużej.

      Usuń
  8. a jakby dodać do nich pokruszone orzechy? czy orzechy jakoś zepsują smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko masz ochotę - dodaj.

      Usuń
  9. Super. Wyszły pyszne. Zastanawiam się czy można zamienić mąkę pszenną razową na np gryczana czy ryżowa bo muszę raczej unikać pszennej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem polecam użyć mąkę orkiszową. Z powodzeniem sprawdzi się w tym przepisie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.