poniedziałek, 6 października 2014

Ziołowe pizzerki z chorizo i oliwkami

Ziołowe pizzerki z chorizo i oliwkami


Mini pizzerki z oliwkami
Ziołowe pizzerki z chorizo i oliwkami

Pizzerki (lub pizzerinki, jak kto woli) to fajny pomysł na drugie śniadanie w szkole lub w pracy, czy też przekąskę na wycieczce. Tym razem przygotowałam je na cieście z dodatkiem suszonych ziół. Wybrałam oregano, bazylię oraz majeranek, ale oczywiście możecie postawić na inne ulubione połączenie. Na pizzerkach wylądowały dodatki, które kojarzą mi się nie z kuchnią włoską, a z hiszpańską. Postawiłam na aromatyczną kiełbasę chorizo, czarne oliwki i czerwoną paprykę. Wyszło niezwykle smacznie.

*Ciasto na pizzerki możecie przygotować wieczorem dzień wcześniej i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Rano wystarczy ocieplić je w temperaturze pokojowej, podzielić na porcje i upiec.

Pizza na cieście ziołowym

PIZZERKI Z CHORIZO I OLIWKAMI

Składniki (na 8 sztuk):
Pizzerki z oliwkami
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie bułeczkowa typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • wierzch: około 10 łyżek przecieru pomidorowego, sól do smaku, plasterki salami chorizo, czarne oliwki, papryka czerwona, 1 duża czerwona cebula, 125 g mozzarelli


Przygotowanie:


Przygotowujemy ciasto ziołowe na pizzę: W misce umieszczamy mąkę, sól, bazylię, oregano, majeranek, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Przecier podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą. Oliwki kroimy w plasterki, paprykę w podłużne paski, cebulę w piórka a mozzarellę trzemy na tarce lub siekamy nożem w mniejsze kawałki. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozciągamy na placek, podsypując mąką. Na blasze wysypanej mąką kładziemy pizzerki. Każdą smarujemy przecierem, na wierzchu układamy piórka cebuli, porwane na kawałki chorizo, pokrojoną paprykę i oliwki. Pieczemy przez 12-15 minut (aż spód ładnie się zrumieni). Na 2-3 minuty przed końcem posypujemy pizzerki mozzarellą.

Wypróbujcie innych przepisów na imprezowe pizzerinki

 Pizzerinki z szynką i rukolą
Z szynką i rukolą
 Pizzerinki z salami
Z salami














Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.

8 komentarzy :

  1. Fajna sprawa. Kolejny pomysł do zabrania na uczelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Ślinka cieknie mi do pasa! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja takie pizzerinki chętnie podałabym swoim znajomym w czasie imprezy czy spotkania przy filmie. Są w sam raz, aby chwycić do ręki i schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeżeli ktoś zrobiłby mi takie pizzerki do pracy to bym go na rękach nosiła! Nie dość że bosko wyglądają, tona pewno też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na imprezę domową jak znalazl! Przepiękne są!

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaką zdrową, bezglutenową mąkę polecasz, aby ich smak został jak najlepiej uchowany? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka bez glutenu zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli zwykła mąka pszenna, dlatego w tym przepisie o zamianie nie może być mowy. Fajnie w wypiekach bez glutenu sprawdza się mąka z sorgo (ostatnio robiłam z nią chlebek i śmiem twierdzić, że był smaczniejszy od zwykłego pszennego). Ja kupuję ziarna sorgo (niecałe 3 zł za opakowanie w Auchan) i mielę na mąkę w młynku.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.