wtorek, 7 października 2014

Tabbouleh z pęczakiem

Tabbouleh z pęczakiem

Tabbouleh z pęczakiem

Tabbouleh to arabska sałatka, którą przygotowuje się najczęściej na bazie bulguru, ewentualnie kuskusu. Jest niezwykle orzeźwiająca za sprawą sporej ilości natki pietruszki, mięty oraz soku z cytryny. Ponieważ ostatnio w mojej kuchni króluje pęczak, postanowiłam przygotować tę przystawkę w polskim klimacie. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający. Sałatka jest sycąca i niezwykle aromatyczna. Jeśli wolicie pikantniejsze smaki, możecie ją dodatkowo wzbogacić o dodatek czosnku i papryczki chili. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Polecam wszystkim miłośnikom kaszy. 


TABBOULEH Z KASZĄ PĘCZAK

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
  • pół szklanki kaszy pęczak 
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili bez pestek (jeśli wolicie pikantniejsze akcenty w sałatkach)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dymki drobno siekamy. Pomidora pozbawiamy pestek a następnie kroimy w kostkę. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (jeśli mają sporo pestek, wykrójcie je). Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy dymkę, pomidora, ogórki, miętę, natkę. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę możecie też wzbogacić o dodatek posiekanego drobno czosnku i chili.

*moje pęczakowe tabbouleh jest zbyt mało zielone (jak na mój gust). Niestety pęczek natki pietruszki, który wykorzystałam do sałatki okazał się zbyt mały.

Tabbouleh z pęczakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. Bardzo fajny pomysł z tym pęczakowym tabbouleh, szczególnie, że nie każdy może kupić bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne są sałatki z pęczakiem. Super propozycja.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, a ponieważ kocham pęczak, a Tabbouleh mi bardzo smakowało takiej wersji też spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy moge pominąć miętę?wplynie to na smak sałatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mniej orzeźwiająca ale w dalszym ciągu smaczna.

      Usuń
  5. Bardzo fajne urozmaicenie dla tej znanej sałatki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.