wtorek, 21 października 2014

Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku

Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku

Sałatka z kozim serem i dynią
Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku 

Ciąg dalszy dyniowego szaleństwa. Po sałatce z dynią i indykiem mam dla Was kolejną smakowitą propozycję. Jako bazę do tej sałatki wykorzystałam kaszę pęczak, która od dobrych kilku tygodni króluje w mojej kuchni. Połączyłam ją z chrupiącymi pestkami dyni, wyrazistą w smaku rukolą, kozim serem i oczywiście upieczoną w piekarniku dynią. Do tego lekko słodki dressing z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i mamy pyszną i pożywną sałatkę, którą z powodzeniem możecie zapakować do Waszego lunchboxu. 

Sałatka z dyni i sera

SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI I PĘCZAKU

Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki pęczaku
  • 250 g dyni (u mnie hokkaido)
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebulki
  • garść rukoli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 60 g miękkiego koziego sera w roladce
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Pęczak przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miąższ dyni (bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Umieszczamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko kropimy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 minut, aż będzie miękka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do pęczaku dodajemy dynię, cebulkę, rukolę, pestki dyni, pokruszony kozi ser. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do powstania sosu. Polewamy nim sałatkę i podajemy.

Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku

Sałatka z dynią i kozim serem
Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku 

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. czy wspominałam już, że uwielbiam pieczoną dynię? ta sałatka to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka, a z dynią wygląda tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz jadłam sałatkę z dynią ,ciekawy smak i zestaw ,ale najlepiej komponował sie w niej kozi serek ,więc wskazana duża jego ilość

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowa sałatka :) W dodatku pięknie sfotografowana!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie się prezentuje. Chętnie ją odtworzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatki z pieczoną dynią są przecudne w smaku. Połączenie z pęczakiem kiedyś wypróbowałam i bardzo mi pasowało. Ja dzisiaj planuję zrobić z quinoa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy dynia hokkaido jest smaczniejsza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo smaczna odmiana o miękkiej skórce. Jedna z moich ulubionych. Warto ją zakupić, bo smak jest naprawdę świetny. Sama mam aktualnie w lodówce 2 kg upieczonej dyni hokkaido i jutro będę z nią szaleć :) Zdecydowanie polecam.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.