czwartek, 16 października 2014

Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Sałatka z dyni i szpinaku
Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Ciąg dalszy przepisów z dynią w roli głównej. Coś czuję, że w tym roku to pomarańczowe warzywo będzie dość częstym gościem w mojej kuchni. Po dyniowych pancakes przyszła pora na danie wytrawne. Sałatka, którą dziś Wam prezentuję z całą pewnością nie jest mdła w smaku ani nijaka. Charakteru dodaje jej wyrazisty ser gorgonzola oraz dressing na bazie miodu, musztardy i melasy z granatów. Wędrując widelcem po talerzu co chwilę napotykacie inne struktury i smaki, które fajnie ze sobą współgrają. Taką sałatkę najlepiej podawać z dodatkiem opieczonych kromek ciabatty lub bagietki. Będzie fajną propozycją na kolację w jesiennym klimacie.

Sałatka ze szpinakiem i dynią

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I SZPINAKIEM

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
  • 150 g dyni (waga po oczyszczeniu i oddzieleniu od skórki)
  • spora garść listków młodego szpinaku
  • pół czerwonej cebulki
  • sznycel z indyka (plaster o wadze 130 g)
  • 40 g sera gorgonzola
  • kilka pekanów *
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 płaska łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka melasy z granatów, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżeczką do powstania gładkiej emulsji. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dodajcie do niego odrobinę wody)
Przygotowanie:

Miąższ dyni kroimy w kostkę. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko kropimy oliwą, mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Zajmie to około 20-30 minut. Upieczoną dynię studzimy. Cebulkę siekamy w piórka. Szpinak myjemy, osuszamy. Sznycel z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, studzimy a następnie kroimy w paski lub kostkę. W misce umieszczamy szpinak, cebulę, mięso, dynię, pokruszony ser i orzechy. Polewamy dressingiem miodowo-musztardowym z melasą. Podajemy z grzankami z bagietki lub ciabatty.

*jeśli nie macie pekanów, zastąpcie je orzechami włoskimi

Sałatka z pieczonej dyni
Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. wygląda obłędnie, zapewne w smaku jest równie obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  2. skąd wziąć melasę z granatów Czy ew mozna czyms zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja moją zamawiałam przez internet (w arabskie.pl). Ostatnio widziałam ją też u mnie w Auchanie. Jest dość specyficzna w smaku, z dominującym kwaśnym owocowym akcentem. Do tej sałatki możesz dodać zamiast melasy sok z cytryny. Smak będzie inny, ale wszystko powinno fajnie się skomponować.

      Usuń
  3. Sałatka wygląda pięknie, jest taka kolorowa. Podoba mi się dodatek orzechów i sera - razem z dynią musiałby smakować świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwi nie musiałabyś mnie namawiać na zjedzenie takiej sałatki, bo i ja uwielbiam to pomarańczowe cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie kolorowa i jesienna. Bardzo lubię takie sałatki. Przepiękne zdjęcia Malwinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne kolory! Aż chce się biec po dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile czasu wytrzyma taka upieczona dynia w lodówce? Lubię robić coś na 2-3 dni, więc wolałabym zrobić większą ilość na kilka razy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.