środa, 15 października 2014

Puree z dyni

Puree z dyni

Puree dyniowe
Puree z dyni 

Przygotowanie puree z dyni jest banalnie proste. Można je zrobić z dyni duszonej, gotowanej na parze lub pieczonej. Zdecydowanie polecam Wam tę ostatnią wersję. Takie pomarańczowe puree możecie później wykorzystać jako bazę do placuszków, granoli, pieczywa czy zupy. Jeśli chcecie przechowywać puree przez dłuższy czas, wystarczy je zamrozić lub włożyć do słoików. Polecam Wam jednak trzykrotną pasteryzację, ponieważ taki mus dość szybko się psuje (czyli metodą tyndalizacji, wówczas pasteryzujemy przetwory przez trzy dni w odstępach 24 godzin). Jutro rano na blogu znajdziecie przepis na smaczne dyniowe pancakes przygotowane właśnie na bazie dyniowego puree.

Puree dyniowe

PUREE Z DYNI

Składniki:
  • dynia (w dowolnej ilości)
  • olej lub oliwa
Przygotowanie:

Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Lekko kropimy olejem, mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków i użytej odmiany dyni. Mnie najczęściej zajmuje to 20-30 minut. Dynię studzimy a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Puree z dyni możecie wykorzystać jako bazę do granoli, placuszków, ciast i wielu innych dań. Puree dyniowe przechowujemy w lodówce do 3-4 dni* lub dzielimy na porcje i mrozimy.

*Czasem puree stoi u mnie w lodówce nawet tydzień i nic się z nim nie dzieje. Najlepiej po prostu spróbować go i sprawdzić, czy nadal jest dobre.

Co zrobić z puree z dyni?

 Pasta dyniowa na kanapki
Pasta z dyni
 Zupa dyniowa z pulpetami
Zupa z klopsikami
 Naleśniki z puree z dyni
Naleśniki dyniowe
Pierogi dyniowe pieczone
Pierogi dyniowe
 Chlebki dyniowe
Chlebki dyniowe
 Bułki z puree z dyni
Bułki dyniowe
Dyniowe pancakes
Placuszki dyniowe



























Czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy :

  1. Jeśli chcę zamrozić to nie trezba pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie trzeba. Gotowe puree przekładasz do pojemniczków/woreczków i po prostu mrozisz.

      Usuń
    2. Boże, co to za pytanie....czasami mam wrażenie,że ludzie nie myślą....Sorry, nie cce być niemiła

      Usuń
  2. super! ja mam zamiar wyprobowac w tym roku domowa wersje kawy dyniowej- niestety ta z kawiarni na S mocno nas rozczarowala :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Podstawa wszystkich dań, deserów i ciast z dyni. No może prawie wszystkich, bo z surowej dyni też wychodzą przysmaki...Przepiękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie planuję zrobić po raz pierwszy w tym roku. Chcę, żeby przetrwało mi trochę, dlatego dzięki za tę radę o tyndalizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zrobiłam i puree wyszło mi dość gęste. Nie jest takie lejące, jak u Ciebie. Czy to wina dyni, czy moze zbyt wysuszyłam w piekarniku? Piekłam ok. 25 minut

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapewne kwestia użytej odmiany. A że jest gęste, to dobrze. Sama wolałabym puree o właśnie gęstszej konsystencji.

      Usuń
  6. Też mrożę, potem w sam raz do pierożków czy zupy jest.

    OdpowiedzUsuń
  7. tez mi wyszło takie pomaranczowe ,pięknie sie prezentuje ,upiekłam dziś z jego dodatkiem chlebek bananowo-dyniowy

    OdpowiedzUsuń
  8. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, po upieczeniu skórka jest miękka i smaczna, można miksować razem z nią.
    Równie smaczne puree wychodzi z dyni Blue Hubbard, ma zieloną skórkę i żółty słodki i mączysty miąższ.
    A inna wersja pasty dyniowej tym razem do smarowania (albo wyjadania łyżką) zawiera dodatkowo sparzone orzechy (nerkowce, albo jakiekolwiek inne). Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hokkaido nie trzeba, ale większość odmian już niestety tak. Na całe szczęście wystarczy solidna obieraczka i robi się to raz dwa. Dyni Blue Hubbard nie próbowałam, ale skoro polecasz, to dziś zakupię :)

      Usuń
  9. Pierwszy raz robiłam takie coć, bo i pierwszy raz tak naprawdę miałam do czynienia z dynią. Dostałam wielkę bombę i jakoś ją musiałam przerobić, a nie miałam miejsca, żeby mrozić. To puree to strzał w dziesiątkę, a potem ile wykorzystań i to z Twoich przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę o wskazówki jak zrobić wersję do słoików? jak długo można tak przechowywać? nigdy nie robiłam słoików a chciałabym dla małego dziecka zrobić.
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersję do słoików robisz tam samo. Gorące puree nakładasz do suchych, wcześniej wyparzonych słoików, zakręcasz. Należy je pasteryzować trzykrotnie (dynia szybko się psuje, bo nie ma żadnych dodatków konserwujących typu ocet czy cukier) w odstępach 24 godzin przez około 30-40 minut od zagotowania wody. Od razu ostrzegam przed pakowaniem puree do słoiczków po jedzeniu dla dzieci (nie nadają się do wekowania).

      Na Twoim miejscu zamiast pakować je do słoików, zamroziłabym je. Zachowasz więcej cennych witamin, zaoszczędzisz czas i miejsce w szafkach. Najlepiej na tacce umieścić silikonowe foremki do muffinek i do nich przełożyć puree (odmierz sobie na wadze ilość potrzebną na jedną porcję), a następnie umieścić w zamrażarce. Kiedy puree zamarznie, wyjmij je z foremek i przełóż do woreczków strunowych na żywność. W ten sposób będziesz miała odmierzone porcje w sam raz na posiłek dla dziecka. Potem wystarczy je rozmrozić podgrzewając w garnku.

      Usuń
  11. Co roku zostaję obdarowana sporą ilością dyń różnego gatunku, więc przerabiam je hurtowo na puree i zamrażam. Jako, że jestem zwolenniczką ułatwiania sobie życia na maksa, taką dynię opłukuję z ziemi, wycieram, kroję na ćwiartki lub ósemki [zależy od wielkości] i układam na blasze w piekarniku, NIE OBIERAM i NIE USUWAM PESTEK! Piekę w 175 stopniach na termoobiegu około godziny, do miękkości. Upeczoną dynię lekko studzę, usuwam pestki łyżką, potem wydrążam łyżką miąższ. Można go odsączyć, wtedy puree będzie bardziej gęste.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.