czwartek, 16 października 2014

Placuszki dyniowe na słodko

Placuszki dyniowe na słodko

Placuszki z dyni
Placuszki dyniowe na słodko 

Po dość długiej przerwie wracam do Was z cyklem naleśnikowym. Mamy jesień, wszędzie królują piękne dynie, dlatego postanowiłam przygotować placuszki, które kojarzą mi się z USA, a mianowicie dyniowe pancakes. Bazą do nich jest pomarańczowe puree warzywne, które nadaje im ładnej barwy. Puree najlepiej przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Możecie je też zamrozić lub włożyć do słoików.

Placuszki są puszyste, delikatne i lekko wilgotne w środku. Mają świetny zapach za sprawą dodatku domowej przyprawy do dyni. W smaku są lekko pikantne z dominującą nutą cynamonu. Dyniowe pancakes najlepiej podawać z miodem lub syropem klonowym oraz ulubionymi orzechami. Ja postawiłam na orzechy pekan, które także kojarzą mi się z kuchnią Stanów Zjednoczonych.

Placuszki z dyni

DYNIOWE PANCAKES
Z naleśnikiem dookoła świata #20
Śniadanie Mistrzów #222

Składniki (na około 10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki puree z dyni*
  • pół łyżeczki przyprawy do dyni
  • 1 łyżeczka oleju lub stopionego masła 
  • do podania: miód lub syrop klonowy, ulubione orzechy
Przygotowanie:

W misce umieszczamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, jajko, mleko, olej lub masło, puree z dyni oraz przyprawę do dyni. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki dyniowe podajemy z dodatkiem miodu lub syropu klonowego oraz ulubionych orzechów.

*w przypadku bardzo gęstego puree do ciasta należy dodać odrobinę więcej mleka

Placuszki na musie z dyni
Placuszki dyniowe na słodko 

Czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy :

  1. Najlepsze jesienne placuszki! Powtarzane do (nie)znudzenia :) Z tymi pekanami muszą jeszcze lepiej smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentują! takim dyniowym placuszkom nie można się oprzeć, najlepsze jesienią! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wielką fanką dyni, więc na pewno by mi zasmakowały! a podane z orzechami tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. biorę w ciemno, bo kocham wszystko co dyniowe:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne placuszki! A ja wróciłam dziś z bazarku z 3 dyniami hokkaido:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placuszki z dynią, może jutro wypróbuję Twój przepis na śniadanie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie placuszki. Mega smaczne i aromatyczne. A mój tata nawet się nie orientuje, że tam jest dynia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze przetestować ten przepis. W końcu jest sezon na dynię a u mnie tylko zupa w kółko z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uroczo wyglądają, tak tylko dostanę dynię wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne placuszki ,nawet pecany zakupilłam ,pierwszy raz probowałam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki Tobie włączyłam dynię do mojej diety :D myślisz, że jest szansa na to, że placuszki wyjdą na mące żytniej?
    Kaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjść oczywiście wyjdą. Być może trzeba będzie dodać do nich odrobinę więcej mleka. Robiłam je na mące pszennej pełnoziarnistej i były ok.

      Usuń
  12. Bardzo dobre placki. Dziś będą po raz drugi na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Potwierdzam, że dobre! Dziekuję za przepis. Nie jestem kucharką z zamiłowania, ale lubię dynię. Świetny pomysł, by zrobić puree z pieczonej dyni na zapas. Trochę zjadłam tak, bardzo smaczne nawet bez cukru! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Obledne,zrobiłam na urodzinowe śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis! Pancakes pyszne! Rodzinnie pożarte z prażonymi jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.