środa, 22 października 2014

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni pikantne
Placki z dyni 

Po słodkich pankejkach dyniowych pora na wytrawną wersję placków z dyni. Bazą do moich placuszków jest starty na tarce surowy miąższ. Chciałam, aby placuszki miały lekko pikantną nutę, dlatego wzbogaciłam je o dodatek papryczki chili oraz czosnku. Oczywiście nie mogło się też obejść bez świeżych ziół w postaci natki pietruszki i koperku. Takie placki możecie podać w ramach obiadu z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu. 

Wytrawne placki z dyni są świetną alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych oraz placków z cukinii. Są proste w przygotowaniu i z pewnością nie zrujnują Waszego portfela. Do ich przygotowania możecie użyć tańszych odmian dyni. Ja swoją kupiłam za grosze u rolnika na bazarku. 

Placki z dyni jak ziemniaczane

PLACKI Z DYNI

Składniki (na około 12-14 placków):
  • 300 g miąższu z dyni (bez skóry i pestek)
  • 1/2-1 papryczka chili
  • 2 większe cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki (u mnie razowa)
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku (dodałam niepełną łyżeczkę soli i około 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu)

Przygotowanie:

Dynię trzemy na tarce na małych oczkach. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Czosnek drobniutko siekamy. Do dyni dodajemy chili, dymkę, czosnek, koperek, natkę pietruszki. W drugiej misce przy pomocy trzepaczki łączymy jajka, mąkę, wodę, dodajemy słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku. Ciasto przelewamy do startej dyni z ziołami, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżkę ciasta i spłaszczamy przy pomocy jej spodu, formując płaskie placki. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Odkładamy na papierowy ręcznik. Usmażone placuszki podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja podałam je z lekkim jogurtowym dipem. 

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy :

  1. Świetne placki! Wiesz, że jestem ostatnio wielką miłośniczką takich wytrawnych placuszków, chętnie wypróbuję wersję z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię zarówno wytrawne jak i słodkie, te zdecydowanie by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. placuszki jak marzenie, zwłaszcza dla takiej dyniowej fanki jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie coś dla mnie, bo lubię takie placuszki i robię dość często.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne placki o cudownej barwie! Wyglądają apetycznie. Trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna inspiracja :) Trochę zmodyfikowałam przepis pod to, co aktualnie miałam w kuchni. Do około 3,5 szklanek startej na średnich oczkach dyni dodałam 3 starte małe ziemniaki i 1 małą cebulę (też startą). Ziemniaki puściły sok, więc nie dodawałam wody. Dodałam dwa średnie jajka i trzy czubate łyżki mąki zwykłej. Do smaku sól, pieprz, przyprawę tsatsiki (bo akurat była pod ręką) i koperek. Placki pięknie pachną, wyglądają, a przede wszystkim smakują genialnie. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.