sobota, 25 października 2014

Placki z brokuła

Placki z brokuła

Placki brokułowe
Placki z brokuła 
Lekko pożółknięty brokuł nie będzie się już tak ładnie prezentował w sałatce. Można go jednak wykorzystać w inny sposób, np. tak jak ja, przygotować placki na jego bazie. Do placków można użyć zarówno różyczek, jak i łodyżek. To fajny sposób na zagospodarowanie szczególnie tych drugich, które dość często wiele osób po prostu wyrzuca. Nie róbcie jednak tego, jeśli nie macie czasu przerobić ich na zupę, to w prosty i szybki sposób wyczarujecie z nich placuszki. 

Placuszki z brokuła możecie podać na śniadanie lub lekki obiad. Ja zazwyczaj serwuję je z sosem czosnkowym, który fajnie komponuje się z brokułem. Jeśli jednak macie w planach spotkanie z szefem lub klientem,  podajcie je z mniej aromatycznym dipem, np. jogurtowym.

Placki brokułowe

PLACKI Z BROKUŁA
Śniadanie Mistrzów #236

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego al dente brokuła (brokuła gotuję zawsze na parze)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • pół papryczki chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 mały ząbek czosnku lub pół średniego, posiekany 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki (u mnie pszenna razowa)
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Brokuła siekamy na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać zarówno różyczki, jak i łodyżki brokuła. Do brokuła dodajemy chili, czosnek i dymkę. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z mąką i wodą. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Mieszamy dokładnie do połączenia. ciasto dodajemy do brokuła, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię i rozpłaszczamy spodem łyżki formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę placek musi być ładnie zrumieniony, w przeciwnym razie może się rozpadać. Placuszki podajemy z dodatkiem ulubionego dipu, np. czosnkowego. 

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywne placuszki i bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam placki z ziemniaków, z cukinii, ale brokułowych jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić! Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie i świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Różne placki jadłam, ale z brokuła - nigdy. Niezły pomył;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze smacznie :)
    Pozdrawiam, Gula

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne placuszki i dobry pomysł na brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No właśnie, dużo osób wyrzuca łodygę brokuła, a ona przecież jest jadalna i do tego smaczna (według mnie smakuje trochę jak kalarepa). Fajnie, że poddałaś pomysł jak ją wykorzystać. Wiesz dobrze, że jestem fanką Twoich wytrawnych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz, super pomysł. Mnie i moim chłopakom brokułowa sie już przejadła. Może więc pora na coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne są te placki. Zrobiłam dzisiaj i na pewno jeszcze je powtórzę. Zamiast papryczki dałam przyprawę chili, a dymkę zastąpiłam kawałkiem zwykłej białej cebuli, ale i tak były pyszne. Z jogurtem naturalnym wymieszanym z czosnkiem, pieprzem i solą smakują fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.