czwartek, 2 października 2014

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi z fetą i szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Kilka miesięcy temu pokazywałam Wam przepis na pieczone pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przyszła kolej na wersję gotowaną z dodatkiem tego pełnego witamin zielonego warzywa. Szpinak jest dość neutralny w smaku, dlatego farsz do pierogów należy dobrze doprawić, aby nie był mdły. Ja zestawiłam go ze słonym serem feta i czosnkiem, dodatkowo wzbogaciłam o dodatek skórki otartej z cytryny. Oczywiście możecie dodać do niego także inne ulubione dodatki, np. suszone pomidory, które sprawią, że farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Pierogi ze szpinakiem i fetą możecie podać  na kilka sposobów. Najprościej polać je stopionym masłem. Takie masło możecie wzbogacić o dodatek ziół. Ja postawiłam na szałwię, która nadaje cudownego aromatu. Możecie je też okrasić cebulką, odsmażyć na patelni lub podać z lekkim jogurtowym sosem, np. z dodatkiem ulubionego zielonego pesto. Wybierzcie opcję, która najbardziej Wam odpowiada. A może macie jakieś inne ciekawe pomysły na podanie takich pierogów?

Pierogi ze szpinakiem jak zrobić

PIEROGI Z FETĄ I SZPINAKIEM

Składniki (na około 30 sztuk):
  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 3/4-1 szklanki gorącej wody, 1 łyżka oliwy
  • farsz: 2 pęczki szpinaku, 150 g sera feta, 1-2 ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła, listki szałwii

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pierogi: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy oliwę, wlewamy do mąki, mieszamy szybko łyżką a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody (ja nie dodaję już więcej wody a nadmiar mąki po prostu odsypuję do kosza). Ciasto powinno być miękkie, najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką lub ciepłym talerzykiem. Odstawiamy je na 30 minut, aby odpoczęło. 

W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyty i oddzielony od łodyżek szpinak osuszamy i drobno siekamy. Ser feta kruszymy do miski. Czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy szpinak partiami, aż liście zwiotczeją. Dodajemy czosnek, krótko smażymy. Szpinak przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, odlewamy z niego nadmiar płynu. Szpinak dodajemy do fety, dosypujemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy. 

Ciasto na pierogi dzielimy na 2-3 części. Wałkujemy je cienko, podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek (gotuje je zazwyczaj w dwóch partiach). Kiedy wypłyną, gotujemy je dalej przez 2,5 minuty. Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pamiętajcie o tym, aby nie wrzucać zbyt wielu pierogów na raz, ponieważ będą się sklejać.

Pierogi nakładamy na dwa talerze. Masło topimy na patelni, następnie dodajemy listki szałwii i smażymy przez 1-2 minuty. Pierogi polewamy stopionym masłem z szałwią i podajemy.

Farsz do pierogów ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi z fetą i szpinakiem przepis
Pierogi ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania: 1 godzina.

25 komentarzy :

  1. Pierogi ze szpinakiem i fetą to moje ulubione zaraz po pierogach ruskich. Ja bym je podała z sosem pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :) Twoje wyglądają tak apetycznie, że choć jestem już po obiedzie, chętnie sięgnęłabym po taki talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam pierogów z serem i szpinakiem... nie wiem jak to się stało, ale strasznie ubolewam, bo od ponad roku szpinak jest częstym gościem na moim stole (aktualnie leży na blacie kuchennym). mam nadzieję, że uda mi się przygotować je w najbliższym czasie :)
    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mam teraz na takie ochotę! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak! Feta i szpinak bardzo się lubią. Takich pierogów chętnie bym spróbowała.
    PS. Ładny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedne z moich ulubionych. O ile nie najulubieńsze...przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi ze szpinakiem, tylko z domowym sosem czosnkowym! Jogurt mały kubek, łyzka majonezu, czosnek, sól, pieprz, cukier, majeranek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smaka narobiliście tymi pierogami, język mam na brodzie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi ze szpinakiem z suszonymi pomidorami! Połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne zdjęcia, coś innego, co jeszcze bardziej podnosi wartość przepisu :)
    Bo ja wybieram przepis patrząc na to, jak dana potrawa na talerzu wygląda.
    Takie estetyczne zagięcie :P
    pozdr, dzisiaj właśnie będą pierogi wg. Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  11. Filozofia może i jest ale otarta skórka z cytryny zepsuła smak pierogów. Smakują jak "oblizane" perfumy. Nie chciałam być stronnicza, moją tezę potwierdziło 7 osób. Oczywiście wszystko jest kwestią smaku, więc dodajcie skórkę np.na objętość łyżki stołowej, na spróbowanie. Niestety nie wpadłam wcześniej na ten pomysł dlatego OSTRZEGAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często nie jest to kwestia smaku, ale użytego produktu i trzeba mieć to na uwadze. A niestety w sklepach nierzadko natrafia się na woskowane cytryny, które niestety (jeśli nie zostaną wyszorowane i sparzone) dadzą nieprzyjemny posmak. Czasem i to nie pomoże. Polecam następnym razem zakupić dobrej jakości niewoskowane cytryny. Najlepiej te o dość cienkiej skórce. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Zachowam Pani uwagi.Sparzyłam i szczoteczką wyszlifowałam cytryne. Zrobię pierogi raz jeszcze wg. podanego przepisu, jednak z zachowaniem dystansu.Może tym razem użyje limonki? O wynikach poinformuję.
      Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam świątecznie.

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że uda Ci się trafić na dobrej jakości cytryny. O tej porze roku nie powinno być to trudne. Sama kiedyś spaskudziłam sobie potrawę w podobny sposób. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Dzisiaj zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszły wyśmienite i dzięki skórce z cytryny niebanalne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie, mam pytanie czy można użyć białego sera i mrożonego szpinaku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pozostać przy serze feta. Ewentualnie można użyć jakiego serka typu bałkański, grecki.

      Usuń
  14. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wypróbuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ochota na te pysznie wyglądające pierożki ogromna. Tylko jeden problem. Dwa pęczki szpinaku? Ile to jest wagowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden pęczek to +/- 250-300 g szpinaku.

      Usuń
  16. Bajeczne nakrycie do stołu... Czuć tu "duszę" gospodarza...Uroczy klimat... Nawet przy pustym talerzu... Oczywiście ta wersja pierogów to moja ulubiona potrawa... Jestem pod wrażeniem... Zielone obowiązkowym dodatkiem i uzupełnieniem całości ! Całość perfekcyjna !

    OdpowiedzUsuń
  17. Zgadzam sie z poprzeniczka, pierogi puchota. Mozna wiedziec jaka firma jest producentem takiego talerze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę poszukać serwisu Veroni Amelia.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.