wtorek, 28 października 2014

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem

Smażony makaron po tajsku
Pad Thai z kurczakiem

Pad thai to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tajskiej. Można ją zakupić na niezliczonych ulicznych stoiskach z jedzeniem a także w restauracjach. Danie to składa się ze smażonego makaronu ryżowego z dodatkiem jajek, tofu, krewetek i aromatycznych sosów charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Łączy w sobie smak słodki, pikantny i kwaśny. To prawdziwy rollercoaster dla kubków smakowych. 

Przeglądając książki z kuchnią Tajlandii i strony internetowe, natrafiłam na różne wersje tego dania. Nie chciałam robić wersji z tofu, dlatego postawiłam na przepis Jamesa Martina na bazie mięsa drobiowego i krewetek. Oczywiście, jeśli tylko chcecie, w poniższym przepisie możecie podmienić kurczaka na dobrej jakości tofu. 

Pad thai jest ekspresowy w przygotowaniu. Jeśli dobrze zorganizujecie swoją pracę, to w około 15-20 minut na Waszym stole wyląduje gotowe danie. Przed podaniem udekorujcie je podprażonymi na suchej patelni orzechami arachidowymi oraz posiekaną dymką.

Zajrzyjcie do Mirabelki, Martynosi i Bartoldzika i zobaczcie ich wersje tej popularnej tajskiej potrawy. 

Pad thai przepis

PAD THAI Z KURCZAKIEM
(TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 250 g makaronu ryżowego wstążki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 100 g krewetek oczyszczonych i ugotowanych
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 3-4 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1/2-1 łyżeczka cukru palmowego (lub więcej do smaku)
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 jajka, roztrzepane widelcem
  • 2-3 łyżki uprażonych orzechów ziemnych, posiekanych
  • posiekana dymka do posypania 
Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić na sicie). Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowe w środku. Mięso zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy chili, czosnek, imbir i szalotkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dokładamy kurczaka, krewetki, kiełki fasoli, smażymy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca, sos rybny, sojowy, sok z limonki, cukier do smaku oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy jajka, mieszamy i krótko smażymy, aż się zetną. Makaron wykładamy na talerze, przybieramy dymką i orzeszkami. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Pad thai z krewetkami

Pad thai z kurczakiem

Makaron pad thai
Pad Thai z kurczakiem

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy :

  1. Jestem bardzo ciekawa tego rollercoaster'a :) Makaron ryżowy, tofu i orzeszki ziemne to musi być bardzo intrygujące połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ja lubię takie dania, muszę sobie przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie tu tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do wstępu i zachęcam do poświęcenia chwili na czytanie ze zrozumieniem.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.