wtorek, 28 października 2014

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem

Smażony makaron po tajsku
Pad Thai z kurczakiem

Pad thai to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tajskiej. Można ją zakupić na niezliczonych ulicznych stoiskach z jedzeniem a także w restauracjach. Danie to składa się ze smażonego makaronu ryżowego z dodatkiem jajek, tofu, krewetek i aromatycznych sosów charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Łączy w sobie smak słodki, pikantny i kwaśny. To prawdziwy rollercoaster dla kubków smakowych. 

Przeglądając książki z kuchnią Tajlandii i strony internetowe, natrafiłam na różne wersje tego dania. Nie chciałam robić wersji z tofu, dlatego postawiłam na przepis Jamesa Martina na bazie mięsa drobiowego i krewetek. Oczywiście, jeśli tylko chcecie, w poniższym przepisie możecie podmienić kurczaka na dobrej jakości tofu. 

Pad thai jest ekspresowy w przygotowaniu. Jeśli dobrze zorganizujecie swoją pracę, to w około 15-20 minut na Waszym stole wyląduje gotowe danie. Przed podaniem udekorujcie je podprażonymi na suchej patelni orzechami arachidowymi oraz posiekaną dymką.

Zajrzyjcie do Mirabelki, Martynosi i Bartoldzika i zobaczcie ich wersje tej popularnej tajskiej potrawy. 

Pad thai przepis

PAD THAI Z KURCZAKIEM
(TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 250 g makaronu ryżowego wstążki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 100 g krewetek oczyszczonych i ugotowanych
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 3-4 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1/2-1 łyżeczka cukru palmowego (lub więcej do smaku)
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 jajka, roztrzepane widelcem
  • 2-3 łyżki uprażonych orzechów ziemnych, posiekanych
  • posiekana dymka do posypania 
Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić na sicie). Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowe w środku. Mięso zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy chili, czosnek, imbir i szalotkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dokładamy kurczaka, krewetki, kiełki fasoli, smażymy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca, sos rybny, sojowy, sok z limonki, cukier do smaku oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy jajka, mieszamy i krótko smażymy, aż się zetną. Makaron wykładamy na talerze, przybieramy dymką i orzeszkami. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Pad thai z krewetkami

Pad thai z kurczakiem

Makaron pad thai
Pad Thai z kurczakiem

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy :

  1. Jestem bardzo ciekawa tego rollercoaster'a :) Makaron ryżowy, tofu i orzeszki ziemne to musi być bardzo intrygujące połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ja lubię takie dania, muszę sobie przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie tu tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do wstępu i zachęcam do poświęcenia chwili na czytanie ze zrozumieniem.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.