niedziela, 19 października 2014

Owsianka szarlotkowa z piekarnika

Owsianka szarlotkowa z piekarnika

Pieczona owsianka z jabłkami
Owsianka szarlotkowa z piekarnika

Pieczone owsianki można przygotować na setki sposobów. Tym razem postawiłam na połączenie jabłka, cynamonu i rodzynek, czyli typowo jesienny zestaw. Przygotowanie takiej owsianki trwa dłużej, aniżeli klasycznej gotowanej, jest jednak banalnie proste, ponieważ jedyne co musimy zrobić, to wymieszać kilka składników i przełożyć do foremki. Resztę zrobi za nas piekarnik a my możemy spokojnie wrócić do łóżka i poczytać książkę. Częstujcie się przepisem. 


Owsianka jabłkowa z piekarnika

OWSIANKA SZARLOTKOWA Z PIEKARNIKA 
Śniadanie Mistrzów #235

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół szklanki zwykłych płatków owsianych 
  • 1 jabłko (u mnie odmiana ligol)
Przygotowanie:

W misce umieszczamy jogurt, mleko, cukier, jajko i cynamon. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy rodzynki, płatki i obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Masę przekładamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temp. 180 stopni, aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtu lub mascarpone.

*wierzch owsianki możecie posypać przed pieczeniem dodatkowo surową kruszonką

Pieczona owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa z piekarnika
Przepis na owsiankę z jabłkami w wykonaniu czytelników:














Czas przygotowania: 40 minut.

13 komentarzy :

  1. coś dla mnie!
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, czytając sład ( po pominięciu cynamonu) wiem, że będzie mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! To ja zakochana (zresztą moje dziecko również) w zapiekanej owsiance z malinami, widzę tu takie cuda :) cynamon uwielbiam, jabłka dziś kupiłam, jutro pieczemy!!! Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolilki, jaką maja pojemność? Przymierzam się do zakupu i własnie nie wiem jaki rozmiar będzie odpowiedni do twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam zielonego pojęcia jaka jest ich pojemność. Padła mi bateria w wadze kuchennej, ale jutro zakupię nową i sprawdzę :) Te naczynka kupowałam kiedyś w biedronce. Chyba nawet ostatnio były po raz kolejny. Są niedrogie i całkiem nieźle się sprawdzają. Jutro dam Ci znać, co do pojemności.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Ma pojemność około 200-220 ml.

      Usuń
    4. Dzięki! Byłam dziś specjalnie w biedronce, ale już nie mają tych kokilek...no szkoda.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  5. Czy można zastąpić mleko wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wodą nie będzie tak smaczne, jak z mlekiem lub napojem roślinnym (np. sojowym).

      Usuń
  6. Właśnie wyjęła z ppiekarnika, pachnie pięknie. :) Tylko zamiast jogurtu dodałam białego sera. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.