poniedziałek, 13 października 2014

Make bento, not war! #58

Make bento, not war! #58


Z zestawów z ubiegłego tygodnia jestem szczególnie zadowolona. Było różnorodnie, kolorowo i przede wszystkim bardzo smacznie. Powolutku zaczynam otwierać słoiczki z przetworami, które robiłam latem. Na pierwszy ogień poszedł mus truskawkowy, który podałam do twarogowych placuszków. Żałuję, że nie zrobiłam w tym roku więcej słodkich przetworów. Niestety zabrakło mi na to zdecydowanie czasu. I zapewne zabrakłoby mi także miejsca w szafie, która i tak już pęka w szwach. 

Zauważyłam, że od dłuższego czasu w lunchboxach w ramach śniadań lądują słodkie potrawy. W najbliższych tygodniach postaram się to zmienić i podrzucić Wam kilka inspiracji na wytrawne dania. Pomysłów mam ostatnio mnóstwo, więc szkoda tego nie wykorzystać. Przy czwartkowym zestawie pojawił się nowy pojemnik, który nabyłam w ubiegłym tygodniu w Biedronce. Jutro rano znajdziecie na blogu jego recenzję. Tymczasem zachęcam Was do lektury i zapełniania Waszych pojemników smacznymi daniami.

Make bento, not war!



PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie chlebek jabłkowy . Jako dodatek do niego twaróg z jogurtem naturalnym, miodem i suszoną żurawiną. Do pudełka włożyłam także jabłko i cząstki pomarańczy.
Jako drugi posiłek tabbouleh z kaszy pęczak oraz pierś z kurczaka ze słodką papryką i oregano.
Ostatni posiłek to pieczone pierogi z brokułem, fetą i kurczakiem. Jako dodatek do nich sos czosnkowy na jogurcie. Do pojemnika włożyłam także pokrojonego pomidora.


WTOREK

Na śniadanie ponownie chlebek z jabłkami. Dodatkowo twaróg z jogurtem, miodem plus pekany. W drugiej przegródce nektarynka i jabłko.
Drugi posiłek to niezawodna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, jajkiem i fasolką szparagową.
Na obiad stir-fry z kurczakiem, ryżem, papryką, cukinią, imbirem, czosnkiem i chili. Doprawiony sosem rybnym i sojowym.


ŚRODA

Zestaw środowy zmieścił się w jednym pojemniku. Na śniadanie placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem. Idealne na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu.
Jako drugi posiłek kurczak w sezamie, dodatkowo ryż z czarnym sezamem, pomidorki i papryka czerwona.


CZWARTEK

Na śniadanie rosyjskie placki z twarogu, czyli syrniki. Dodatkowo mus z truskawek oraz mandarynka.
Kolejny posiłek to sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
Ostatni posiłek to razowy makaron z pesto ze szpinaku oraz dwie smażone piersi z kurczaka (ze słodką papryką i czosnkiem).

3 komentarze :

  1. świetny blog juz zapisałam...;) pozdrawima

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pomysły na jedzonko do pracy....tylko żeby chciało mi się tak codziennie rano je robić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne masz te pomysły na lunch boxy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.