piątek, 17 października 2014

Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku

Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku

Makaron z boczkiem i pesto
Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku

Zawsze staram się mieć w lodówce słoiczek domowego pesto. Robię je z przeróżnych składników, które mam akurat pod ręką. Takie pesto będzie dla Was ratunkiem w zabiegany dzień, gdy nie macie czasu na przesiadywanie w kuchni. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z kilkoma łyżkami zielonego sosu. Prościej być nie może. Przy tym przepisie postawiłam na jeszcze kilka innych dodatków w postaci surowego wędzonego boczku i kwaśnej śmietany. Taka pasta z całą pewnością nie należy więc do dietetycznych potraw. Ale nie dajcie się zwariować. Zjedzony od czasu do czasu taki makaron nie wpłynie negatywnie ani na Waszą sylwetkę, ani na poziom cholesterolu.


Makaron z boczkiem i szpinakiem

MAKARON Z BOCZKIEM I PESTO ZE SZPINAKU

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g makaronu (u mnie fusilli)
  • 4-5 łyżek pesto ze szpinaku i bazylii (przepis poniżej)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Od boczku odcinamy skórę i wyrzucamy ją. Mięso kroimy w plastry a następnie podłużne paski. Umieszczamy je na patelni (nie dodajemy na nią tłuszczu). Smażymy przez kilka minut, aż boczek ładnie się zrumieni. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni. Kiedy boczek się smaży, makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy go (nie przelewamy wodą) i dokładamy do boczku. Pesto mieszamy ze śmietaną, dodajemy na patelnię. Całość mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość soli. Makaron nakładamy na dwa talerze i podajemy.

PESTO ZE SZPINAKU I BAZYLII

Składniki:
  • pół szklanki umytych i osuszonych liści szpinaku
  • listki z dwóch gałązek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego sera grana padano
  • 1 łyżka blanszowanych migdałów
  • kilka łyżek oliwy ev
  • szczypta soli
Szpinak, bazylię, posiekany drobno czosnek, ser i migdały umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy szczyptę soli i kilka łyżek oliwy. Miksujemy dolewając w razie potrzeby więcej oliwy. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. 


Makaron z boczkiem i szpinakowym pesto
Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam makaron z pesto! Ale jeszcze nie robiłam żadnego samodzielnie - smak szpinaku lubimy wszyscy, więc może w końcu wypróbuję przepis na własne szpinakowe pesto? Smakowite zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. w wersji z pesto i boczkiem polecam też kopytka :) ja robiłam dyniowe kopytka właśnie z boczkiem i pesto grzybowym! wyszło bombowo... w sumie pesto ze szpinaku jeszcze nie robiłam, chyba pora nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od pesto jestem uzależniona, więc i takie danie mogłabym jeść non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chyba pobiegnę po szpinak! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zacne to pesto. Muszę wypróbować u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo mi się podoba - razowy makaron, wędzone tofu i jogurt zamiast śmietany i zdrowotnie też wymiata :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.