wtorek, 21 października 2014

Kurczak pieczony w panierce

Kurczak pieczony w panierce

Panierowany kurczak z piekarnika
Kurczak pieczony w panierce

Tego panierowanego kurczaka pierwszy raz robiłam w lipcu. Wówczas mięso pozbawiłam skóry przed panierowaniem. Wyszło fajnie i smacznie, jednak kolejnym razem postanowiłam sprawdzić, jaki efekt uzyskam, gdy ją pozostawię. Mięso okazało się być jeszcze smaczniejsze, panierka lepiej trzymała się mięsa i była bardziej chrupiąca. Nie spodziewajcie się jednak po tym przepisie panierki takiej, jak na mięsie smażonym na głębokim tłuszczu. Tak przygotowanego kurczaka podajcie z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami i lekką surówką.
Razem ze mną panierowanego kurczaka przygotowała Edyta oraz Karolina. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, jakie pyszności wyczarowały.


Panierowane kawałki kurczaka


KURCZAK PIECZONY W PANIERCE

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 całe nogi z kurczaka lub 8 pałeczek*
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • około 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Do oliwy dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w bułce. Nie potrzebujemy jajka, bułka przyklei się do mięsa za sprawą oliwy. Kawałki kurczaka układamy na blasze (tak, aby nie dotykały się). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kurczaka pieczemy przez 50-60 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia (mniej więcej w połowie) odwracamy każdy kawałek na drugą stronę, aby mięso piekło się równomiernie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

*z mięsa możecie zdjąć wcześniej skórę, jednak jest zdecydowanie smaczniejsze razem z nią. Panierka wychodzi wówczas o wiele smaczniejsza i lepiej się trzyma.

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy :

  1. Wygląda na chrupiącego i zachęca do spróbowania.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i dziękuję za cierpliwość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Myślisz, że np. pierś w takiej panierce też byłaby fajna? Mój T. nie lubi mięcha z kością. ewentualnie mu pałki wydryluje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone kurczaki, wypróbuję przepis na twoją panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na obiad :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham panierowanego kuraka:) takiego też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyszły Wam te kurczaki .... piękne je podałaś:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały sposób na kurczaka i pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie :-) jutro zrobię. Co sądzisz o warzywach turlu do tego? I na jakim trybie pieczesz kurczaka? Termoobieg czy grzałki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Turlu jak najbardziej będzie pasować. Ewentualnie pieczone talarki ziemniaków z ziołami. Piekę zawsze góra-dół. Jeśli włączam termoobieg, zaznaczam to w przepisie.

      Usuń
  10. Przepraszam za ten miliard pytań...a oliwa to taka z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj tego, co masz akurat po ręką. Dowolna oliwa lub olej.

      Usuń
  11. Ten kurczak zawsze wygląda i smakuje fantastycznie! Moje szybkie danie na duże rodzinne spotkania. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.