poniedziałek, 27 października 2014

Klopsiki w sosie kokosowym z puree z dyni

Klopsiki w sosie kokosowym z puree z dyni

Klopsiki w sosie z dynią
Klopsiki w sosie kokosowym z puree z dyni 

Mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie puree z dyni. Tym razem jest to danie obiadowe w azjatyckim klimacie. Od razu uprzedzam, że dynia jest tu bardzo delikatnie wyczuwalna (niektóre odmiany mogą się tu wręcz zgubić), dominują bowiem nad nią inne wyraziste w smaku składniki w postaci aromatycznej żółtej pasty curry, papryczki chili, czosnku i szalotki. Na talerzu odnajdziecie smak słony, ostry, słodki i kwaśny. W kremowym żółtym sosie pływają delikatne klopsiki drobiowe z aromatem trawy cytrynowej i przyjemnym posmakiem miodu. Jakże ciekawy i smaczny jest mariaż dyni z kuchnią azjatycką.

Klopsiki w sosie dyniowym

KLOPSIKI W SOSIE Z PUREE Z DYNI

Składniki (na 2 porcje):
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • pół puszki mleka kokosowego (200 g)
  • pół szklanki puree z dyni
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego  (lub więcej do smaku)
  • sok z połowy limonki
  • szczypta cukru
  • do podania: ryż jaśminowy
  • posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:

Przygotowujemy klopsiki: do mięsa dodajemy płynny miód, pastę z trawy cytrynowej oraz ciemny sos sojowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Następnie formujemy 12 klopsików. Masę mięsną możecie wzbogacić o dodatek żółtka i niewielkiej ilości bułki tartej lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy je krótko ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. 

Szalotkę, czosnek i pozbawione pestek chili drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry, przesmażamy. Dodajemy mleko kokosowe, puree z dyni, mieszamy. Dokładamy klopsiki. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy na patelnię odrobinę wody (w przypadku bardzo gęstego puree z dyni). Po 15 minutach odkrywamy patelnię, dodajemy jasny sos sojowy do smaku, sok z limonki, cukier. Jeśli sos jest zbyt rzadki redukujemy go podgrzewając przez kilka minut bez przykrycia. W dwóch miseczkach umieszczamy ugotowany ryż jaśminowy, nakładamy klopsiki z sosem, posypujemy dymką i podajemy. 

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Przepis kusi:) Super,że znajduje się w nim nuta kokosa,która dodaje delikatności potrawie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. OOOOOOOOOOOOOO MATKO !!!!!!!!!!!!!!!!!
    To musi być przepyszne ..... musze zrobic koniecznie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę miała alternatywę dla sosu koperkowego, który wciąż wołają moje dzieci :) Mogę zrobić im niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry! Fajnie przemyciłaś do niego dodatek dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kolory! Chyba coś takiego postaram się skopiować do mojego pudełka do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Można zastąpić mleko kokosowe jogurtem, jeśli tak to co zrobić żeby się nie zważył?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostałabym jednak przy mleku, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku.

      Usuń
  7. Dzisiaj było jedzone i sos był pyszny, niezwykle aromatyczny, ale zarazem delikatny :) Niestety klopsiki wyszły mi nieco suche i twarde :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś - pyszne! Choć przyznam, że początkowo nie byłam przekonana do smaku, ale z sosem sojowym i sokiem z cytryny (nie miałam limonki) wszystko idealnie się dopełniło :) Klopsiki miały zaskakujący smak. Całość przyjemnie cytrynowa, orzeźwiająca, ale nie kwaśna.
    Muszę tylko nauczyć się jakieś bardziej kształtne klopsiki smażyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwygodniej formować klopsiki mokrymi dłońmi. Wychodzą zawsze gładkie i okrągłe.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.