środa, 8 października 2014

Curry z dynią i kurczakiem

Curry z dynią i kurczakiem

Kurczak z dynią w mleku kokosowym
Curry z dynią i kurczakiem

Po ostatniej wizycie na targu zaczęłam się powolutku godzić z faktem, że już niedługo trzeba będzie pożegnać się z pysznymi pomidorami i innymi darami lata. Na całe szczęście także jesień ma swoje uroki. Piękne kolorowe dynie zachwycają nie tylko uroczym kształtem, ale i smakiem. Zakupiłam kilka odmian, między innymi butternut i hokkaido. Obie są przepyszne i świetnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach.

W kolejnym wspólnym gotowaniu mieliśmy za zadanie przygotować słodkie lub wytrawne danie właśnie z dynią w roli głównej. Postawiłam na aromatyczne curry z dodatkiem kurczaka i zielonych warzyw. Całość jest lekko pikantna, fajne komponuje się z ryżem. Przyjemnie rozgrzać się taką potrawą w chłodniejszy dzień.

Razem ze mną dania z dynią przygotowali: Mirabelka, Martynosia, Bartoldzik, Lejdi, Gin i Sianko. Zajrzyjcie do nich koniecznie, z pewnością przygotowali niezwykle apetyczne potrawy.

Curry z dynią i kokosem

CURRY Z DYNIĄ I KURCZAKIEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1/2-1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę lub podłużne paski
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1,5 szklanki dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)*
  • 80 g mrożonego groszku
  • 120 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pół łyżeczki cukru
  • do podania: ryż  

Przygotowanie:

Fasolkę obieramy, kroimy na 2-3 kawałki. Gotujemy na parze lub w wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy je przez kilka minut ze wszystkich stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy szalotkę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Wlewamy mleko, dolewamy około 1/4 szklanki wody (lub lekkiego bulionu), pastę z trawy cytrynowej, kurczaka i dynię. Przykrywamy i gotujemy przez 10-20 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka (czas gotowania będzie uzależniony od użytego gatunku dyni, mnie zajęło to około 10 minut). W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dodajemy sos rybny, groszek, fasolkę, sok z limonki i cukier. Gotujemy dalej bez przykrycia przez 2-3 minuty.

*polecam Wam użyć do tej potrawy dyni Hokkaido

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy :

  1. Mmm, boskie :) Jedno curry z dynią już w tym sezonie przygotowałam, Twoje będzie kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, i jeszcze jedno curry!
    Widze, ze chyba przed nim w tym roku nie uciekne!
    :)
    Dziekuje za wspolne dyniowanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też curry, ale z wieprzowiną ;) Dynia idealnie nadaje się do tego typu dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dziś też kupiłam swoją pierwszą dynię :) A curry uwielbiam, na taką wersję skusiłabym się bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle apetyczne curry, aż mam ochotę zająć się dynią i sobie takie przygotować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam curry, a to Twoje wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę robić dziś na obiad, zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zainspirowałaś mnie :) Obiad wyszedł pyszny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.