piątek, 17 października 2014

Chlebek jabłkowy

Chlebek jabłkowy

Chleb jabłkowy
Chlebek jabłkowy
Określenie tego wypieku chlebkiem może niektórym wydać się nie na miejscu. W końcu to nic innego, jak upieczone w keksówce ciasto z dodatkiem jabłek. Jednak skoro Amerykanie ciasta z bananami, dynią czy cukinią mogą określać mianem chlebków, to czemu i ja nie mogłabym użyć takiej nazwy? Ciasta są tuczące, kaloryczne a chlebek brzmi tak niewinnie. I żeby nie było, to wypiek ten potraktowałam właśnie tak, jak chleb. Podałam go na śniadanie z dodatkiem białego sera oraz miodu.

Chlebek cudownie pachnie cynamonem. W środku jest wilgotny za sprawą dodatku startych na tarce jabłek. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne bakalie, takie jak suszona żurawina, rodzynki, migdały czy posiekane orzechy. Częstujcie się przepisem.

Ciasto z jabłkami keksówka

CHLEBEK JABŁKOWY
Śniadanie mistrzów #223

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam śmietany 12 %)*
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

W misce umieszczamy jajka i cukier. Miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasna. Stopniowo dolewamy olej, miksując na niskich obrotach. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Do ciasta możecie dodać także suszone owoce (np. rodzynki), posiekane orzechy. 

Keksówkę o długości 18-20 cm smarujemy masłem i lekko wysypujemy mąką (ewentualnie kaszą manną). Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut (do momentu, aż patyczek wbity w chlebek będzie suchy po wyciągnięciu). Ciasto studzimy na kratce, następnie wyjmujemy z formy i zajadamy. Solo lub z czym tylko mamy ochotę. Fajnie smakuje w połączeniu z białym serem i miodem. 

*Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Możecie ją zastąpić naturalnym jogurtem o podobnej gęstości. 

Ciasto z jabłkami na oleju
Chlebek jabłkowy

Czas przygotowania: 1 godzina.

14 komentarzy :

  1. Chlebek wygląda maksymalnie apetycznie i kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To, że chlebek jest wilgotny i cudownie pachnie cynamonem, jest dla mnie wystarczającą rekomendacją, żeby go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany. To dopiero musiało być śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak! Ja chętnie poczęstuję się przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ten chlebek, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się obłędnie! teraz tylko pytanie upiec? nie upiec?

    OdpowiedzUsuń
  7. dużo bym dała za chociażby jedną kromkę takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie do wypróbowania! Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek bananowy uwielbiam! robiłam kilkakrotnie z różnymi dodatkami, najczęściej lądują tam posiekane suszone morele i żurawina. Cukru daję wtedy 1/4 szklanki. Chlebek z dynią popełniłam w zeszły weekend, także chlebek jabłkowy zapisuję do zrobienia!
    A jaka mąka u Ciebie? ja robię z mąka pszenna i pełnoziarnistą (w ilości pół na pół).
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam mąki pszennej (bodajże poznańskiej). Oczywiście pszenna z razową pół na pół będzie jak najbardziej ok.

      Usuń
  10. No wreszcie jest! Miałaś rację, że to bardziej ciasto niż chleb, ale nazwa chlebek lepiej działa na podświadomość :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jabłkowego jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm.... uwielbiam jabłkowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.