niedziela, 14 września 2014

Tosty z serem

Tosty z serem

Tosty francuskie z serem
Tosty z serem

Tosty francuskie to smaczny sposób na wykorzystanie pieczywa z poprzedniego dnia. Najczęściej przygotowuję je w wersji nadziewanej, taka jest bowiem najsmaczniejsza. Tym razem tosty nadziałam cheddarem, oczywiście możecie zamienić go na inny ulubiony ser, np. ementaler, czy goudę. Jako dodatek do tostów francuskich podałam pikantne pieczarki smażone z chili i czosnkiem oraz kawałki pomidora.

Jak zrobić tosty z serem

TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM
Śniadanie Mistrzów #217

Składniki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta oregano i suszonej bazylii
  • 6 kromek chleba z poprzedniego dnia
  • kilka plastrów sera cheddar (lub innego ulubionego)

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Na 3 kromkach układamy ser, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak powstałe kanapki obtaczamy w masie jajecznej, smażymy z obu stron, aż jajka się zetną i ładnie zrumienią. Tosty z serem podałam ze smażonymi pieczarkami z chili oraz pomidorem z dymką i tymiankiem. 

Czas przygotowania: 10 minut.

2 komentarze :

  1. Uwielbiam! W weekendy czasem raczę chłopaków takim śniadaniem. A jakiego chleba tu użyłaś?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.