czwartek, 11 września 2014

Stir-fry z wołowiną

Stir-fry z wołowiną

Makaron smażony z wołowiną
Stir-fry z wołowiną

Obiad w 15 minut? Nic trudnego! Dania typu stir-fry są idealnym rozwiązaniem w zabiegany dzień. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć na patelni lub w woku. Tym razem mam dla Was makaron smażony z wołowiną. Do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach i mamy fajne i pożywne danie w azjatyckim klimacie. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką.

Przepis na stir-fry z wołowiną bierze udział w akcji Shinju- Paprykujemy.


Makaron smażony z wołowiną po azjatycku

STIR-FRY Z WOŁOWINĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g wołowiny (u mnie rostbef)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 4 większe cebulki z dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • około 160-200 g makaronu do dań z woka
Przygotowanie:

Oczyszczoną wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, siekamy w podłużne paski. Obrane marchewki kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie (możecie go lekko skropić olejem sezamowym). 

Na patelnię lub do woka wlewamy olej (ja użyłam aromatyzowanego oleju z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej). Wrzucamy mięso, smażymy przez 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni. Nie można smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewki, paprykę i cebulki, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Dokładamy makaron, mięso, sos rybny, sojowy i chili, mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Nakładamy na talerze i podajemy. 

*danie możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. pieczarek, małych kolb kukurydzy marynowanych w zalewie, groszku cukrowego itp.

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo smacznie, koniecznie wypróbuję. Przyciągnęły mnie piękne zdjęcia - proste, nieprzekombinowane i świetny pomysł z gazą...chyba wypożyczę go w przyszłości :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, też często robię tego typu stir-fry. Zawsze się sprawdza :) I jest to też niezawodny sposób na pozbycie się resztek z lodówki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda zacnie! Ja ostatnio przygotowałam noogle z karmelizowaną cebulą i figami. Równie szybkie i smakowite. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! Muszę w końcu przygotować strir-fry!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze tego typu dania ciągle przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się pysznie, ale te cebulki to dymki jak w liście składników czy szalotki jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam coś podobnego dzisiaj do bento. wyszło bardzo smaczne i co najważniejsze to mega szybkie danie. Na pewno będzie częstym gościem na moim talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć. To właśnie za szybkość wykonania tak bardzo lubię dania typu stir-fry.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.