czwartek, 18 września 2014

Razowa pizza z kurczakiem

Razowa pizza z kurczakiem

Pizza z kurczakiem
Razowa pizza z kurczakiem

Dziś mam dla Was razową pizzę na cienkim spodzie. W końcu każdy dzień jest dobry na zjedzenie pizzy. Składniki do niej wybierał Połówek, pojawił się na niej drób w postaci kawałków kurczaka w domowej przyprawie do gyrosa, ogórki konserwowe, kukurydza i oczywiście ser. Być może i Wam takie połączenie przypadnie do gustu. 

Pizza z kurczakiem

RAZOWA PIZZA Z KURCZAKIEM

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2  piersi z kurczaka
  • domowa przyprawa do gyrosa (lub inny ulubiony zestaw przypraw)
  • 2 cebule
  • kilka ogórków konserwowych, pokrojonych wzdłuż w plastry
  • kilka łyżek odsączonej kukurydzy z puszki
  • 250 g sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ciasto na pizzę: W misce umieszczamy mąkę pszenną zwykłą i razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i przyprawą do gyrosa. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Odkładamy na papierowy ręcznik. Cebule siekamy w piórka. Mozzarellę kroimy w plastry lub trzemy na tarce. Przecier podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą, ewentualnie odrobiną pieprzu. 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy,  na blasze lekko wysypanej mąką. Możecie dodatkowo zrobić ranty, jeśli oczywiście lubicie. Smarujemy przecierem, układamy cebulę posiekaną w piórka i plasterki ogórka. Pieczemy przez 12-15 minut. Na 5 minut przed końcem (czyli po około 8-10 minutach od wstawienia pizzy) dodajemy mięso, kukurydzę i ser. Ja każdą pizzę piekę osobno (dwie nie zmieszczą się na jednej blasze). Pizzę wyciągamy z piekarnika, dzielimy na porcje i podajemy. 

Czas przygotowania: 2 godziny.

8 komentarzy :

  1. o rany! zjadłabym to zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedługo będziesz mogła otworzyć pizzerię, w każdym razie, ja bardzo chętnie bym do niej przyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna i kolorowa, no i zdrowa bo na razowym spodzie;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie na jej widok ! :)

    zapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowo smacznie no i poaczenie kurczak + kukurydza - uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno jest pyszna, składniki mówią same za siebie; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach te Twoje pizze...przypominasz mi jak dawno nie jadłam pizzy w ogóle, a co dopiero takiej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.