sobota, 27 września 2014

Placuszki z nocnej owsianki

Placuszki z nocnej owsianki

Placuszki na płatkach owsianych
Placuszki z nocnej owsianki 

Nocna owsianka to pomysł na ekspresowe śniadanie w ciepły dzień. Jeśli za oknem robi się chłodniej, wówczas możecie w prosty sposób przygotować na jej bazie placuszki. Wystarczy dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć na patelni. Takie placuszki są delikatne i dość pożywne. Najlepiej podawać je z dodatkiem ulubionego dżemu lub sezonowych owoców.

Placki na owsiance

PLACUSZKI Z NOCNEJ OWSIANKI
Śniadanie Mistrzów #219

Składniki (na około 10 sztuk):
  • pół szklanki płatków owsianych niebłyskawicznych
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej (lub pszennej razowej, owsianej)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • do podania: ulubiony dżem lub konfitura, serek mascarpone lub jogurt

Przygotowanie:

Płatki zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc (ja zawsze robię to w słoiku). Rano w misce umieszczamy nocną owsiankę, jogurt, jajko, mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę i in. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z dodatkiem ulubionego dżemu, jogurtu lub serka mascarpone. 

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Nawet by mi taki pomysł nie przyszedł do głowy. Cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a pewnie pychota !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo sprytny pomysł, a placuszki prezentują się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste i smaczne :) Nigdy bym na to nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super śniadanie ,wszystkie składniki przygotowałam wieczorem -rano tylko zmieszałam i za 10 min były na stole Odpowoednia dawka glukozy na dobry poczatek dnia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.