niedziela, 28 września 2014

Placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem

Placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem

Placki z ryżem na słodko
Placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem

Nienawidzę wyrzucać jedzenia i zdarza mi się to dość rzadko, zazwyczaj wtedy, gdy dany produkt zepsuje się przed datą przydatności do spożycia. Staram się na bieżąco zagospodarowywać resztki węglowodanów z obiadu, które zazwyczaj lądują w bento, przerobione na inne smaczne dania. Szczególnie ryż daje wiele możliwości. Można przygotować z niego stir-fry, zrobić krokiety, burgery lub pyszne śniadanie w postaci ryżowych placuszków. Takie placuszki są bardzo pożywne i idealnie wpasują się w jesienny klimat. Obowiązkowo oczywiście przygotujcie je z użyciem naszych polskich jabłek. W końcu są najlepsze!


Placki ryżowe przepis

PLACUSZKI RYŻOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #220

Składniki (na około 12 sztuk):
  • 3/4 szklanki mąki (u mnie pszenna razowa)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku), ewentualnie ksylitolu, erytrolu
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu 
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cynamon, cukier, jajko i mleko. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy ugotowany wystudzony ryż, obrane, pokrojone w kostkę i pozbawione gniazda nasiennego jabłko oraz rodzynki. Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed podaniem placuszki można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy :

  1. Z dodatkiem ryżu? Muszę spróbować, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze staram się wyczyścić lodówkę z 'resztek'. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, ciekawy pomysł! ja ostatnio szukam różnych takich fajnych przepisów bez mięsa, na obiad, któe każdy student łatwo sam może zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie fajne! Kurczę, ryż z jabłkiem i cynamonem to wprawdzie koszmar mojego przedszkola, ale takie placuszki to może być zupełnie inna sprawa. Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki pyszne ,świetny sposób na wykorzystanie ryżu Ja dodałam trochę sody aby były pulchniejsze i zamiast rodzynek _żurawinę B.dobre też na zimno -smakowały wybornie na wycieczce na szczycieTrzech Koron

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł! Takich placuszków JESZCZE nie robiłam. Za to ciasto ryżowe owszem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.