poniedziałek, 15 września 2014

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami i oliwkami
Pizza z pieczarkami

Lubicie pizzę? Mało kto potrafi przejść obok niej obojętnie. Ostatnio pizza gości w naszym domu dość często. Kilka dni temu zrobiłam ją z dodatkiem pieczarek i oliwek. Proste połączenie, które smakuje naprawdę dobrze. Pieczarek do pizzy (jak i cebuli) nigdy nie smażę. Nie ma takiej potrzeby. W przeciągu kilkunastu minut upieką się w piekarniku. Przy okazji nie puszczą tłuszczu ze smażenia na ciasto. A jak wiadomo chrupiąca pizza na cienkim cieście to podstawa. Oczywiście, jeśli chcecie, usmażcie je. Osobiście uważam, że nie ma w ogóle takiej potrzeby. I nie zapomnijcie o tym, by piec pizzę w bardzo wysokiej temperaturze. To gwarancja sukcesu. A jeśli macie kamień do pizzy, to koniecznie go użyjcie. Ja niestety go nie posiadam. 
Przepis na pizzę z pieczarkami bierze udział w akcji Zuzi- Włoskie smaki.

Pizza na cienkim spodzie przepis

PIZZA Z PIECZARKAMI

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pieczarek
  • czarne oliwki
  • 2-3 cebule (u mnie czerwone)
  • 200 g mozzarelli, pokrojonej w plastry 
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta na pizzę: W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Na tym etapie możecie dodać ulubione suszone zioła. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miseczkę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Przygotowanie sosu: Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy przez niespełna minutę. Dodajemy przecier, sól do smaku, zagotowujemy i odstawiamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą rozciągamy dłońmi na cienki placek, podsypując mąką (możecie dodatkowo zrobić ranty, jeśli lubicie). Pizze układamy na blasze wysypanej lekko mąką (ja piekę je w dwóch partiach). Ich wierzch smarujemy przecierem, układamy posiekaną w piórka cebulę, plasterki obranych pieczarek, posypujemy oliwkami i suszonym oregano. Pieczarki możecie lekko skropić oliwą. Pieczemy przez 12-15 minut. Na około 5 minut przed końcem dodajemy mozzarellę. Upieczoną pizzę kroimy na kawałki i podajemy. 

Pizza z pieczarkami i mozzarellą
Pizza z pieczarkami

Czas przygotowania: 2 godziny.

10 komentarzy :

  1. Piękna pizza, wygląda profi.
    Czy można zastąpić drożdże świerze suszonymi a jeżel tak to jak je przeliczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. Nie musisz wtedy robić zaczynu, dodajesz je od razu do mąki. Myślę, że opakowanie (7 g) będzie w sam raz.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i gratuluję wspaniałego bloga., który stał się dla mnie źródłem wielu inspiracji.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Ania

      Usuń
  2. Nie ma to jak pizza! Zaka domowa moglabym jesc codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo lubię pizzę! Twoja wygląda na taką jak lubię - ciasto cienkie, mały rant. Wykorzystam Twoje wskazówki, gdy będę przygotowywać pizzę na ten weekend:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda lepiej niż we włoskiej pizzerii ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna pizza, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinię się do ekranu, naszła mnie ogromna ochota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pizze dodajemy surowe pieczarki ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.