czwartek, 25 września 2014

Pierogi z białym serem (na słodko)

Pierogi z białym serem (na słodko)

Pierogi z serem na słodko
Pierogi z białym serem
Lubicie pierogi? Chyba każdy ma jakieś ulubione. Na przykład moja Mama uwielbia pierogi z serem. Innych praktycznie nie jada, no poza tymi z kapustą i grzybami podawanymi na Wigilii. Wielbicieli pierogów jest dość sporo, osób które ochoczo garną się do ich przygotowania,  o wiele mniej. Robienie pierogów jest rozciągnięte w czasie, a przy sporych porcjach także pracochłonne. Od czasu do czasu daję się namówić na to, by pobawić się w lepienie nadzianych pierożków. Obowiązkowo robię je na cieniutkim cieście z dużą ilością farszu.

Pierogi z serem w moim domu podawało się zazwyczaj polane stopionym masłem i posypane cukrem lub odsmażane na patelni. Mama robiła je dość rzadko, właśnie ze względu na czasochłonność ich wykonania. Pomimo tego, jest to jedna z potraw, która zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym.

Pierogi z twarogiem

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM NA SŁODKO

Składniki (na około 30 sztuk):
  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • farsz: 500 g twarogu w kostce, 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku), pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie), 2-3 żółtka

Pierogi z białym serem - przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do miski. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej, wlewamy do ciasta. Energicznie mieszamy całość łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Ja zazwyczaj nie dolewam już wody, a jeśli w misce pozostanie mi nadmiar mąki, to po prostu ją odsypuję. Ciasto musi być miękkie i delikatne. Najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką (ewentualnie talerzykiem). Ciasto powinno odpoczywać przez około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz z białego sera do pierogów: Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, ekstrakt (jeśli używamy), mieszamy. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. 

Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na blacie, podsypując je lekko mąką, aby się nie kleiło. Przy pomocy szklanki wykrawamy koła (ja używam troszkę szerszej szklanki do napojów). Na środku każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. 

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez około 2,5 minuty. Nie należy wrzucać zbyt dużo pierogów na raz, ponieważ będą się sklejać. Ja pierogi gotuję w dużym garnku w dwóch partiach. 

Pierogi z serem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam je jogurtem wymieszanym z cukrem i posypałam mielonym cynamonem. Można je także odsmażyć później na patelni.

Pierogi z serem na słodko
Pierogi z białym serem

Czas przygotowania: 1 godzina.

25 komentarzy :

  1. Właśnie mam w planie pierogi z serem na jutrzejszy obiad,robię je identycznie jak w przepisie wyżej i wnuczka mnie za to kocha,bo mama nie ma czasu na takie danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też, jak wspomniałam w poście, z braku czasu mojej Mamy, takie pierogi pojawiały się dość rzadko. Wnusia ma cudowną Babcię :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zarówno na słodko jak i na słono są wspaniałe.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze z najlepszych! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione to ruskie. Ale za takie z serem polane masłem i posypane cukrem też bym się nie obraziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl na obiad dla malych i duzych . Smak dziecinstwa

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis zrobilam, wyszly pyszne! :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota ☺wczoraj robilam

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy06 maja, 2015

    Przepyszne mi wyszly pierwszy raz robilam

    OdpowiedzUsuń
  9. tez lubie ,ale reszta woli ruskie

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze ciasto jakie mi kiedykolwiek wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, mam pytanie. Po ugotowaniu w pierogach mam zawsze wodę, robię tak jak w przepisie, może jest na to jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy aby na pewno jest ona w środku pieroga? Bo być może po prostu niedokładnie je odcedzasz wyjmując z wody?

      Usuń
    2. Drodzy kucharze :) lekko podgrzany biały ser wydziela wodę w postaci serwatki :) i to ona właśnie znajduje się w pierogach:) bon appétit

      Usuń
    3. To nie woda, to serwatka. Ja natomiast, ucieram żółtka z cukrem i dodaję do sera.A gdy jest za rzadki dodaję tartej bułki zrobionej z chałki.Od Świąt nie jem słodkości, więc pomyślałam o pierogach z serem... Ewa

      Usuń
    4. Dam jeszcze jedną propozycję.Jeżeli chcemy ,żeby ciasto było bardziej miękkie,to można dodać pod koniec wyrabiania odrobinę rozcieńczonych w wodzie drożdży.Ewa

      Usuń
  12. Super przepis na ciasto, dzięki wielkie za to :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze ciasto na pierogi jakie kiedykolwiek jadlam. Wszyscy sie zachwycali, tesciowa pochwalila ciasto. Nawet moj maz, ktory generalnie jest baaaardzo wybredny, zjadl dokladke.

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto idealne, pierogi pyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi, wyszły przepyszne. Pomijając fakt, że były średnio foremne (z czasem się nauczę) zniknęły wszystkie bardzo szybko.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierogi przepyszne! Farsz nieziemski, a ciasto mięciutkie! Polecam! Rodzina się zajadała.. Zrobiłam część z serem, a resztę z farszem ziemniaczanym i cebulą. Pyszota:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto rewelacja, farsz nie gorszy. robiłam pierwszy raz polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.