wtorek, 16 września 2014

Pieczone figi z jogurtem różanym i piniolami

Pieczone figi z jogurtem różanym i piniolami

Figi zapiekane
Pieczone figi z jogurtem różanym i piniolami 

Od kilku tygodni na blogu nie pojawiają się przepisy na słodkie wypieki. Jeśli już je piekę, to tylko wtedy, gdy mamy mieć gości. Dla Połówka zamiast tuczących ciast robię lekkie i zdrowe desery i z pewnością kilka takich deserów zobaczycie wkrótce na blogu. Dziś mam dla Was zapiekane figi z dodatkiem miodu, cynamonu i orzeszków piniowych. Przed podaniem polałam je jogurtem naturalnym wzbogaconym o wodę różaną. Jest lekko, zdrowo, smacznie i niezbyt kalorycznie, czyli tak, jak miało być.

Deser ze świeżymi figami

 PIECZONE FIGI Z JOGURTEM RÓŻANYM 

Składniki (na 2 porcje):
  • 6 dojrzałych fig
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • cynamon mielony 
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/2-1 łyżeczka wody różanej
  • 2-3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • miód do polania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Figi kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je szczyptą cynamonu, kładziemy na każdej połówce mały kawałek masła, polewamy miodem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut. 

W tym czasie jogurt łączymy z wodą różaną a orzeszki prażymy na suchej patelni. Gorące figi nakładamy na talerze, polewamy jogurtem, posypujemy piniolami i lekko kropimy miodem. Podajemy od razu po przygotowaniu.


Figi pieczone w piekarniku
Pieczone figi z jogurtem różanym i piniolami 

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze :

  1. Wyglądają bosko! Gdyby nie pora, leciałabym do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam desery z figami! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone figi muszą smakować świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.