środa, 3 września 2014

Leczo z cukinią na zimę

Leczo z cukinią na zimę

Leczo z cukinii na zimę
Leczo z cukinią na zimę

Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka). To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę.

Swój specyficzny smak zawdzięcza on dodatkowi wędzonej papryki i oregano. Gdy tylko będę miała wolną chwilę z pewnością zrobię jeszcze jedną porcję. Zimą wystarczy je tylko odgrzać, ewentualnie dodać usmażonego kurczaka lub kawałki kiełbasy, i mamy pyszny ekspresowy obiad. Niedługo pokażę Wam jeszcze inną wersję leczo. A teraz wracam do kuchni dalej bawić się w chowanie lata do słoików.
Przepis na leczo z cukinią bierze udział
w akcji Warzywa psiankowate oraz Paprykujemy 5.

Leczo z cukinii na zimę przepis

LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane (pomińcie, jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • 750 g papryki (u mnie różne kolory: czerwona, pomarańczowa, żółta, biała, zielona), polecam obrać paprykę ze skórki przy pomocy ręcznej obieraczki do warzyw. 
  • 1/2 kg cukinii (najlepiej wybrać mniejsze cukinie)
  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej, wg preferencji)
  • sól do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • pieprz (dodałam pół łyżeczki)
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę (warto ją obrać ze skórki przy pomocy ostrej ręcznej obieraczki do warzyw). Cukinie kroimy wzdłuż na pół (lub na cztery części jeśli jest duża) i siekamy w plastry. Jeśli jest przerośnięta, pozbawicie ją pestek. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, po 1-2 minutach odlewamy wodę i zalewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki i pozbawiamy je szypułek. Pomidory siekamy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku. 

Cebulę z chili i czosnkiem smażymy przez około 5 minut. Dodajmy do pomidorów. Garnek z pomidorami przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. W tym czasie na dużej patelni przesmażamy przez 5 minut paprykę (jeśli nie macie wystarczająco dużej patelni, zróbcie to w kilku partiach). Po 20 minutach dodajemy do pomidorów paprykę. Gotujemy dalej pod przykryciem przez około 10-15 minut. Dodajemy cukinię i gotujemy dalej przez 15-20 minut lub dłużej do preferowanej miękkości warzyw. Ja nie przepadam za rozgotowanymi warzywami, dlatego po dodaniu cukinii gotowałam je 15 minut. Dodajemy słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól  i pieprz do smaku, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Gorące leczo nakładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut od zagotowania wody. Z podanych proporcji otrzymałam 7 słoików po około 300 ml.

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

13 komentarzy :

  1. Czytasz mi w myślach! Właśnie szukałam przepisu na leczo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Zaciekawił mnie przepis na Fatayer.. Widziałam dwa przepisy u Pani na blogu jeden z dodatkiem mleka a drugie bez. Czy wie moze Pani jaki jest orginalny przepis? I jako to rodzaj ciasta? Krucho-drożzowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię zawsze na drożdżowym (podobnie jak sambousek). Sprawdziłam w kilku książkach, które mam w biblioteczce i w nich także jest ciasto drożdżowe. Co do kwestii woda/mleko, myślę, że nie ma to większego znaczenia. Mleko wpłynie tylko lekko na sam smak i przyspieszy pracę drożdży.

      Usuń
  3. Cudowne zdjęcia! Takie leczo jest pyszne, uwielbiam z cukinią. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zrobiłam leczo z cukinią do słoików na zimę w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja się narobiłam przy leczo :-) Przepis u mnie też będzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, kusisz mnie tym leczo. Może się skuszę i coś na zimę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdzie można kupić paprykę wędzoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno, ja zamawiam ją przez internet (w skworca- ma do wyboru słodką i pikantną). W stacjonarnych sklepach się z nią nie spotkałam. Spróbuj w kuchniach świata, almie. Ewentualne zamów w sieci.

      Usuń
    2. Właśnie znalazłam w sieci info, że kotanyi ma w swojej ofercie słodką wędzoną paprykę.

      Usuń
    3. W Tesco jest również ich "firmowa" papryka wędzona

      Usuń
  8. czy takie leczo można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.