poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie

Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie

Kurczak pieczony z miodem i musztardą
Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie 

Całego kurczaka piekę ostatnio dość często. Przede wszystkim z wygody, mogę w ten sposób za jednym zamachem przygotować kilka porcji mięsa. Tym razem postawiłam na marynatę musztardowo-miodową z dodatkiem wędzonej papryki. Do naczynia dołożyłam też ziemniaki i inne warzywa, by nie martwić się później o przygotowanie węglowodanów do obiadu. Ten kurczak będzie w trakcie pieczenia potrzebował Waszej pomocy, trzeba go bowiem co jakiś czas smarować marynatą. 
Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami
 bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.

Marynata miodowo-musztardowa

KURCZAK PIECZONY W MIODZIE I MUSZTARDZIE

Składniki:
  • 1 kurczak (o wadze 1,5 kg)
  • marynata: 3 łyżki musztardy, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku, 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz 
  • warzywa: kilka młodych ziemniaków, 2 marchewki, 1 duża papryka, 2-3 cebule
Przygotowanie:

Oczyszczonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Na kurczaka wylewamy około 2-3 łyżki marynaty i nacieramy go nią. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.

Kurczaka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym (piersiami do góry). Przy pomocy pędzelka smarujemy go marynatą. Obok kurczaka układamy ziemniaki (ja nie obierałam ziemniaków, jedynie wyszorowałam je pod wodą, duże lub starsze ziemniaki warto pokroić na mniejsze kawałki), obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Co 15-20 minut otwieramy piekarnik i smarujemy kurczaka marynatą.

Po 40 minutach pieczenia odwracamy kurczaka na drugą stronę. Smarujemy go marynatą i pieczemy przez kolejne 40 minut. W tym czasie dwukrotnie smarujemy go marynatą. Kurczaka ponownie przewracamy na drugą stronę (piersiami do góry). Smarujemy go marynatą, dokładamy cebule pokrojone w ćwiartki oraz paprykę posiekaną w kostkę i pieczemy dalej przez około 30 minut. W połowie pieczenia możecie kurczaka ponownie posmarować marynatą. Do upieczonego kurczaka podałam tzatziki oraz sałatkę z pomidorów i mozzarelli. 

*do przygotowania marynaty użyłam delikatesowej musztardy czeskiej. W trakcie pieczenia możecie odlać nadmiar soku, który wypłynął z kurczaka.
**jeśli wolicie bardzo miękkie warzywa, dodajcie paprykę i cebulę do kurczaka odrobinę wcześniej

Marynata do kurczaka z miodu i musztardy
Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie 

Czas przygotowania: 2 godziny.

13 komentarzy :

  1. Miód, musztarda i kurczak - uwielbiam :) świetny przepis i jak zwykle piękne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekałam na ten przepis :) Już wiem co będę jeść w weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetycznie się prezentuje; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak apetycznie, do schrupania! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem, banalne, ale jak patrzę na zdjęcia, to normalnie ślinka leci. Musiał być pyszny z tymi wszystkimi psiankami do towarzystwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś ochoty na kurczaka! Wyląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wielki ptak:) I jak zrumieniony!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj mój Tomek nie lubi takiego. Bo on ogólnie mięsa na kościach nie lubi :D Ale moje dziecko i tatuś pewnie pochłoną w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam dzis, piekl sie lacznie 3h (pod koniec na nizszej temp). Zrumieniony super, ale niestety mieso twarde. Podlewalam i przewracalam jak wskazane, nie wiem czemu nie wyszlo. Wygladalo zdecydowanie lepiej niz smakowalo niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzy godziny to stanowczo zbyt długi czas pieczenia (nigdy w trakcie pieczenia nie przekraczam czasu 2 godzin). Ewentualnie wina leży w samym mięsie.

      Usuń
  11. cóż mogę powiedzieć ekstrawagancja smaku u mnie wyszedł idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.