czwartek, 25 września 2014

Kasza pęczak z pieczarkami

Kasza pęczak z pieczarkami

Pęczak z pieczarkami
Kasza pęczak z pieczarkami 

Pęczak z pieczarkami to ostatnio jedno z ulubionych dań Połówka. Danie jest proste i ekspresowe w wykonaniu, Idealne dla miłośników połączenia kaszy i grzybów. Do jego przygotowania użyjcie dobrej jakości sosu sojowo-grzybowego (w ostateczności zwykłego sosu sojowego). Taką kaszę możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, np. kotletów wieprzowych. Serdecznie Wam polecam.

Kasza z grzybami

KASZA PĘCZAK Z PIECZARKAMI

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody lub lekkiego bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek i masło do usmażenia ich
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1-2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pęczak, przesmażamy. Wlewamy bulion lub wodę (jeśli używacie wody, dodajcie odrobinę soli), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dodajemy na patelnię więcej wody. 

Kiedy pęczak się gotuje, obieramy pieczarki a następnie kroimy w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Gdy pęczak jest już miękki, dodajemy do niego pieczarki, sos sojowy, tymianek i 1 łyżeczkę masła. Mieszamy do połączenia. Pęczak nakładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Dobrze komponuje się z kotletami wieprzowymi. 


Kasza z pieczarkami
Kasza pęczak z pieczarkami 

Czas przygotowania: 20 minut.

15 komentarzy :

  1. Dziękuję za pomysł na obiad :) Zamiast pieczarek będą kurki (póki są ;) ) ale wiem że będzie pysznie, bo wygląda właśnie tak na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinno, stajesz się mistrzynią dietetycznej kuchni! Wygląda pysznie :) P.s. Niestety nie słyszałam o sosie sojowo-grzybowym, gdzie się go kupuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, zamawiałam kiedyś przez internet. Zapewne w większych marketach kupisz go bez problemu.

      Usuń
    2. ja kupuję Tao Tao, można go kupić w większości supermarketów. Super dodatek do sosów grzybowych lub marynowania mięs.

      Usuń
    3. Dziewczyny, dzięki za odpowiedź :)

      Usuń
  3. to danie z całą pewnością podbiło by moje podniebienie, już sam wygląd tak bardzo mnie kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi pięknie pachnieć: )

    OdpowiedzUsuń
  5. jak za kaszą nie przepadam to mi tutaj zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie, lekko i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam podobne danie z dodatkiem kurczaka, marynowanego w sosie sojowo-grzybowym. polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja nienawidziłam kasz (chociaż z grubych jadłam tylko gryczaną ;) dopóki nie zaczęłam oglądać codziennie Twoich zdjęć z pęczakiem w roli głównej. Zaryzykowałam i jest miłość od pierwszego zjedzenia! Wyjadam z garnka zaraz po ugotowaniu ;) Na razie tylko na słodko, ale na pewno wypróbuję Twoich przepisów...jaglana a kysz !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, widzę, że do jaglanej masz podejście, jak mój Połówek. Jakoś nie do końca po drodze mu z nią. A pęczak jest wspaniały i do tego też zdrowy. Fajnie, że i Ty się z nim polubiłaś.

      Usuń
  9. Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne, mąż też zaaprobował dzisiejszy obiad:-) Niestety moja nie wyszła tak apetycznie brązowa, tylko trochę mniej apetycznie szara:P Ale i tak była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam smakowało. Co do koloru, to kwestia użytego sosu. Ten sojowo-grzybowy jest dość ciemny.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.