piątek, 12 września 2014

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami

Jeśli po kolejnym grzybobraniu wróciliście z choćby małą garstką kurek, to koniecznie przygotujecie sobie jajecznicę z ich dodatkiem. Obowiązkowo smażoną na maśle, z cebulą i świeżymi ziołami. Ja czasem do jajecznicy dodaję odrobinę kremówki lub mleka, dzięki czemu jest bardziej delikatna i kremowa. Jeśli chodzi o zioła, to wybierzcie swój ulubiony zestaw. Najczęściej do takiej jajecznicy dodaję posiekane listki szałwii i niewielką ilość natki pietruszki, ewentualnie szczypiorek, jeśli mam go w lodówce. 

Jajecznica z kurckami przepis

JAJECZNICA Z KURKAMI
Śniadanie Mistrzów #215

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 nieduża cebula
  • 1 szklanka kurek, oczyszczonych
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kremówki 30% lub mleka (opcjonalnie)
  • 6 listków świeżej szałwii, posiekanych
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • do podania: świeże pieczywo 

Przygotowanie:

Kurki dokładnie myjemy pod ciepłą wodą. Większe grzybki kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, smażymy 3-4 minuty, następnie wrzucamy kurki, smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy kremówkę lub mleko (jeśli używamy), sól, pieprz do smaku. Na patelnie wylewamy zawartość miseczki, smażymy do preferowanego ścięcia jajek. Pod koniec dodajemy szałwię i natkę pietruszki, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.

*do jajecznicy możecie dodać inne ulubione zioła. Dobrze skomponuje się tu także drobno posiekany szczypiorek.

Jak długo smażyć kurki
Jajecznica z kurkami


Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. W sezonie kurkowym dla mnie taka jajecznica jest obowiązkowa - u mnie ze szczypiorkiem i czasem boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Czy masz jakiś dobry sposób na czyszczenie kurek? Mnie zawsze odstrasza perspektywa skrzypiącego w zębach piasku - ale to pewnie przez to, że źle myję grzyby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia zalewa je gorącą wodą z solą w misce i zostawia na kilka-kilkanaście minut. Piasek opada na dno miski. Ja przy tak małej ilości czyszczę je ręcznie i dokładnie myję w ciepłej wodzie.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za radę, muszę tego spróbować!

      Usuń
  3. mmmmmmmmmmm ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię jajecznicę z kurkami. Slicznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie. uwielbiam kurki...niesety w USA sa malo popularne. piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.