Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 12 września 2014

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami

Jeśli po kolejnym grzybobraniu wróciliście z choćby małą garstką kurek, to koniecznie przygotujecie sobie jajecznicę z ich dodatkiem. Obowiązkowo smażoną na maśle, z cebulą i świeżymi ziołami. Ja czasem do jajecznicy dodaję odrobinę kremówki lub mleka, dzięki czemu jest bardziej delikatna i kremowa. Jeśli chodzi o zioła, to wybierzcie swój ulubiony zestaw. Najczęściej do takiej jajecznicy dodaję posiekane listki szałwii i niewielką ilość natki pietruszki, ewentualnie szczypiorek, jeśli mam go w lodówce. 

Jajecznica z kurckami przepis

JAJECZNICA Z KURKAMI
Śniadanie Mistrzów #215

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 nieduża cebula
  • 1 szklanka kurek, oczyszczonych
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kremówki 30% lub mleka (opcjonalnie)
  • 6 listków świeżej szałwii, posiekanych
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • do podania: świeże pieczywo 

Przygotowanie:

Większe grzybki kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, smażymy 3-4 minuty, następnie wrzucamy kurki, smażymy przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy kremówkę lub mleko (jeśli używamy), sól, pieprz do smaku. Na patelnie wylewamy zawartość miseczki, smażymy do preferowanego ścięcia jajek. Pod koniec dodajemy szałwię i natkę pietruszki, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.

*do jajecznicy możecie dodać inne ulubione zioła. Dobrze skomponuje się tu także drobno posiekany szczypiorek.

Jak długo smażyć kurki
Jajecznica z kurkami


Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy:

  1. W sezonie kurkowym dla mnie taka jajecznica jest obowiązkowa - u mnie ze szczypiorkiem i czasem boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Czy masz jakiś dobry sposób na czyszczenie kurek? Mnie zawsze odstrasza perspektywa skrzypiącego w zębach piasku - ale to pewnie przez to, że źle myję grzyby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia zalewa je gorącą wodą z solą w misce i zostawia na kilka-kilkanaście minut. Piasek opada na dno miski. Ja przy tak małej ilości czyszczę je ręcznie i dokładnie myję w ciepłej wodzie.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za radę, muszę tego spróbować!

      Usuń
  3. mmmmmmmmmmm ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię jajecznicę z kurkami. Slicznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie. uwielbiam kurki...niesety w USA sa malo popularne. piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP