piątek, 5 września 2014

Jaglanka z sosem borówkowym

Jaglanka z sosem borówkowym

Jaglanka z borówkami
Jaglanka z sosem borówkowym

Jaglanka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim także zdrowa i pożywna. Doskonale rozgrzewa, warto więc rozpocząć od niej dzień, kiedy za oknem robi się chłodniej. Tym razem połączyłam ją z borówkowym sosem z dodatkiem odrobiny kardamonu. Prosto, bez zbędnych udziwnień i kombinowania. Na rozpoczęcie dnia taka jaglanka jest idealna.

Kasza jaglana z owocami

 JAGLANKA Z SOSEM BORÓWKOWYM
Śniadanie Mistrzów #213

Składniki (na 1 sporą porcję):

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół szklanki mleka
  • sos borówkowy: 1 szklanka borówek, 2-3 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji), szczypta kardamonu, odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • do podania: jogurt naturalny
Przygotowanie:

Przygotowujemy sos borówkowy: owoce umieszczamy w garnku, połowę rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, 3 łyżki wody, mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy kardamon i około pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody. Mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos jest dla Was zbyt gęsty, dolejcie do niego odrobinę wody, jeśli za rzadki, ponownie zagęśćcie go odrobiną mąki ziemniaczanej.

Przygotowujemy jaglankę: Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Umieszczamy ją w garnku, prażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, mieszając. Uważamy, by jej nie przypalić. Zalewamy ją szklanką gorącej wody, dodajemy skórkę z cytryny. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Wówczas dolewamy do kaszy mleko i zagotowujemy. Jeśli jaglanka jest dla Was zbyt gęsta, dolejcie odrobinę więcej mleka. Na etapie dodawania mleka, możecie ją dosłodzić, ewentualnie dodać kilka kostek ulubionej czekolady. 

Kaszę przekładamy do miseczki, podajemy z dodatkiem sosu borówkowego i jogurtu naturalnego. 


Jaglanka na mleku
Jaglanka z sosem borówkowym

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy :

  1. Tak piękne blogi z przyjemnością się czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Blog jest naprawdę śliczny! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj lubię jaglankę :) takiej wersji nie jadła. Ta skórka mnie zaintrygowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych pierożków.... Jakie ciasto jest smaczniejsze? Z dodatkiem mleka czy bez? Jakie Pani poleca ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wstępie poproszę Cię tylko o komentowanie pod konkretnym przepisem, wówczas inni czytelnicy również zyskują na takich komentarzach. Ja osobiście preferuję te na wodzie, ale wszystko jest kwestią gustu. Najlepiej wypróbuj jedną ii drugą opcję i będziesz wiedzieć, która bardziej Ci odpowiada.

      Usuń
  5. uwielbiam jaglankę w takich owocowych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie bomba! smak tkwiący w prostocie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale chętnie bym zjadła takie smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, tak jak i wiele innych. Tylko te zdjęcia tak przeostrzone, że aż oczy bolą. Strasznie dużo ingerencji programu do obróbki, zdjęcia są piękne ale bardzo nienaturalnie wyostrzone, aż "plastikowe".

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kaszę jaglaną w słodkim wydaniu! Palce lizać. :)
    I muszę jeszcze dodać: zakochałam się w Twoich łyżkach, haha! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.