środa, 24 września 2014

Indyk w sosie pomidorowym z papryką

Indyk w sosie pomidorowym z papryką


Indyk w pomidorach
Indyk w sosie pomidorowym z papryką

Indyk w sosie pomidorowym to kolejne danie, które dobrze wkomponuje się w dietę osób będących na redukcji lub po prostu dbających o linię. Danie jest pożywne i jednocześnie lekkie, aromatu nadaje mu dodatek chili, kaparów i ziół prowansalskich. Przygotowanie całego posiłku powinno Wam zająć około 20-25 minut. Będzie więc idealne w zabiegany dzień. Indyka w sosie najlepiej podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu.


Przepis na indyka z papryką bierze udział w akcji Shinju- Paprykujemy 5. 

Gulasz z indyka z papryką

INDYK W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 300 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż
Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy dolą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron (tak, by zamknęły się włókna na mięsie). Dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy kapary, paprykę, przecier,wlewamy około 1/4 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy dalej przez 15-20 minut, aż mięso i papryka będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu. 

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy :

  1. Faktycznie proste i szybkie a jak pieknie i smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten indyk, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie, muszę kupić sobie indyka bo dawno go nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na przepis z cyklu szybko i pysznie :) Dziś go wypróbuję :) Pozdrawiam http://beyloo.eu/

    OdpowiedzUsuń
  5. bez dodawania wody, samo puscilo wody i nie jest takie geste jak na obrazku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem proszę zdjąć pod koniec gotowania pokrywkę i sos odparować do preferowanej gęstości.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.