środa, 10 września 2014

Indyk w sosie pomidorowym z jarmużem

Indyk w sosie pomidorowym z jarmużem

Indyk w sosie pomidorowym z jarmużem

Indyk z jarmużem to danie, które dobrze wpisze się w menu osób, które dbają o figurę lub trenują na siłowni. Potrawa zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie warto rezygnować z dodatku jarmużu w przepisie. To niezwykle zdrowe warzywo, bogate w aminokwasy, minerały i witaminy. Jarmuż zakupicie na większych stoiskach z warzywami lub w marketach (często widuję go w Realu). 


INDYK W SOSIE POMIDOROWYM Z JARMUŻEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, posiekanych (400 g)
  • 2 łyżki oliwek, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 duże liście jarmużu, oddzielone od twardej łodygi i drobno posiekane

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy indyka, krótko obsmażamy do zamknięcia włókien mięsa i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, indyka, oliwki, dolewamy około 1/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy sos oregano, solą i pieprzem. Dokładamy jarmuż, podgrzewamy przez 2-3 minuty (lub dłużej, w zależności od preferencji). Podajemy z dodatkiem węglowodanów w postaci kaszy pęczak lub ryżu.

*jeśli wolicie pikantniejsze potrawy, dodajcie pół papryczki chili (pozbawionej pestek i posiekanej) na etapie smażenia cebuli

Czas przygotowania: 25 minut.


6 komentarzy :

  1. A oliwki zielone czy czarne? Fajny przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedle upodobania :) Ja dodałam czarne (są widoczne na zdjęciach).

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda ten indyk :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i super pomysł na obiad. Bardzo podobają mi się zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj przygotowałam to danie. Jest bardzo smaczne i proste, dodałam tez trochę estragonu i już na talerzu świeże pomidory i paprykę. Bez kaszy świetne w diecie Paleo. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.