środa, 17 września 2014

Indyk w sosie pieczarkowym

Indyk w sosie pieczarkowym


Pierś z indyka z pieczarkami
Indyk w sosie pieczarkowym

Muszę przyznać, że ostatnio brakowało mi pomysłów na to, w jaki sposób podać drób. Na blogu znajduje się niespełna 300 przepisów na dania z wykorzystaniem go. Na szczęście mój kryzys twórczy powolutku mija, dlatego śpieszę do Was z przepisem na prostego w przygotowaniu indyka w sosie pieczarkowym. Sos przygotowałam na bazie białego wytrawnego wina i śmietany kremówki. Przyjemnego aromatu nadaje mu dodatek świeżych listków tymianku. Takiego indyka najlepiej podawać z dodatkiem ryżu. Dobrze sprawdzi się też kasza pęczak.

Indyk w sosie pieczarkowym

INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 g piersi z indyka, pokrojonej w plastry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 250 g pieczarek
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżeczki posiekanego tymianku
  • do podania: ryż 
Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy je po kilka minut z obu stron, aż przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy czosnek i szalotkę, smażymy 2-3 minuty. Dokładamy pieczarki, smażymy dalej przez około 4-5 minut. Wlewamy wino, w połowie je redukujemy. Dodajemy kremówkę, usmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje (w razie potrzeby zwiększamy płomień pod patelnią). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tymianek, mieszamy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.

*jeśli chcecie odrobinę odchudzić to danie, zastąpcie kremówkę kwaśną śmietaną 12 %. Będzie inne w smaku, ale równie dobre.

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy :

  1. Łał! wygląda pysznie! jestem bardzo ciekawa jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane danie.Wygląda delikatnie i pewnie smak również należy do lekkich.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba już wiem, co będzie dziś u mnie na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna prezentacja dania!W dodatku coś dla mnie, bo lubię mięso z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko rewelacja !!!!!!! Smak super Ja smaząc kotlety indycze zawsze delikatnie obtaczam w mące Wg mnie tym sposobem sa bardziej soczyste Polecam to danie A do tego robi sie szybko Idealne dla gości ,proste w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo! Mąż na nowo się we mnie zakochał kiedy podałam mu to danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.