czwartek, 11 września 2014

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz wołowy z papryką



Gulasz z wołowiny i papryki
Gulasz wołowy z papryką

Węgierski gulasz wołowy z papryką to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Idealne na chłodniejsze dni. Swój smak zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce, przesmażonej na oleju wraz z cebulą. Gulasz nie zagęszczałam ani nie zabielałam, zupełnie nie ma takiej potrzeby. Wystarczy podać go z kleksem kwaśnej śmietany, która zrównoważy jego smak. Razem ze mną węgierski gulasz przygotowały: Mirabelka, Shinju oraz Mopsik.

Przepis na gulasz wołowy z papryką bierze udział

Węgierski gulasz z wołowiny

GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ
(WĘGRY)

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 listki laurowe
  • pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duży mięsisty pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany (około 250-300 g)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam oleju, jeśli jednak macie pod ręką dobrej jakości smalec, użyjcie go). Wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron do zamknięcia włókien. Przekładamy je do garnka. Na patelnię dokładamy ponownie tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy ją do lekkiego zrumienienia. Następnie wsypujemy mieloną paprykę słodką i ostrą, smażymy krótko w oleju, mieszając z cebulą. Przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino, zagotowujemy, przelewamy do garnka. Do garnka dolewamy wodę (2-3 centymetry ponad mięso, dokładamy listki laurowe, szczyptę soli. Zagotowujemy. Mięso gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Zajmie to około 1-2 godzin lub dłużej. Gdy mięso zmięknie, dodajemy pomidora, paprykę, kminek (jeśli używamy). Gotujemy dalej przez około 30 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.

Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką

Czas przygotowania: 2 godziny.

10 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wołowe gulasze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego apetytu mi narobiłaś, że z samego rana pobiegłam po mięso wołowe i paprykę. Będę jadła! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie podałaś ten gulasz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj na niedzielny obiad robie Twój gulasz, już pieknie pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja na porto... wyszło bombastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie robię, zostało najgorsze... czekanie aż się ugotuje. Dodałam przypraw zgodnie z opisem i muszę przyznać, że pachnie bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlaśnie sie gotuje :) pachnie pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.