piątek, 12 września 2014

Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

Cukinia na zimę
Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

Ciąg dalszy zamykania lata na zimę. Tym razem mam dla Was sos pomidorowy z cukinią. Bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Nie byłabym sobą, gdybym nie wzbogaciła go o dodatek octu balsamicznego i oregano, a te dodatki w połączeniu z pomidorami wręcz uwielbiam. Potrawa jest dość uniwersalna. Możecie ją po prostu podgrzać i podać z pieczywem lub ryżem, ewentualnie wzbogacić o dodatek mięsa bądź warzyw strączkowych.


Przetwory z cukinią

CUKINIA W SOSIE POMIDOROWYM NA ZIMĘ

Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1,2 kg cukinii
  • 1-2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego
  • cukier do smaku (dałam 1 lekko czubatą łyżeczkę)
  • 2-3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Cukinie kroimy wzdłuż na pół a następnie w plasterki lub w kostkę. Jeśli cukinie są dość duże, należy wyciąć przerośnięte pestki w środku. To samo tyczy się skórki, jeśli jest dość gruba. Ja najczęściej używam mniejszych cukinii, dlatego pozostawiam na nich skórkę i pestki. Cebulę siekamy w kostkę, szklimy na patelni. Dorzucamy czosnek, przesmażamy przez minutę (jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy sos, dodajcie na tym etapie 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane), Zawartość patelni przekładamy do pomidorów. Garnek przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, ocet i cukier, gotujemy dalej przez 15-20 minut, do preferowanej miękkości. Dodajmy oregano, sól, pieprz do smaku, gotujemy kolejne 3 minuty. Gorący sos przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20-25 minut od zagotowania. Z podanego przepisu otrzymałam 6 słoików po 300 ml.

Jak wykorzystać sos z cukinią? Wystarczy podgrzać go w garnku, ewentualnie dodać do niego kawałki usmażonego kurczaka, wołowiny lub kiełbasy, dobrze sprawdzi się też soja lub ciecierzyca. Do tego tylko jakieś smaczne węglowodany, np. pieczywo, kuskus, ryż lub kasza.

Cukinia na zimę
Cukinia w sosie pomidorowym na zimę

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy :

  1. Ty to się narobisz tych przetworów Kobieto!Zresztą podobnie jak i ja!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, brzmi i wygląda bardzo smakowicie! Próbuję moją mamę namówić na zrobienie, ale twierdzi, że mamy za mało miejsca na te wszystkie przetwory... Ale jak już będę miała swój kąt i swoje słoiki, to zrobię! Przepis zapisany :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać słoiki z taką cukinią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, spokojnie wytrzymają rok, o ile wcześniej ich nie opróżnisz :) Mnie z ubiegłego sezonu został jeden i wszystko z nim w porządku. Ważne, by każdy słoik odpowiednio zapasteryzować i pamiętać o dokręceniu słoików po wyjęciu z kąpieli wodnej.

      Usuń
    2. Super! Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Pierwsza partia już zrobiona, ale zapewne na tym nie poprzestanę :)

      Usuń
    3. Ja jeszcze czekam, aż lima będzie tańsza i wtedy zabieram się za zamykanie warzywnych przetworów. Przy okazji polecam jeszcze przepis na leczo z cukinią na zimę.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.